RS 15/16: Tatu, Patu och bembölingarna

Irja Torri, Sinikka Saarela, Matti Koski, Pertti Koistinen, Tellervo Jarva och Pirjo Andersson medverkar i pjäsen Bembölingarna.
Irja Torri, Sinikka Saarela, Matti Koski, Pertti Koistinen, Tellervo Jarva och Pirjo Andersson medverkar i pjäsen Bembölingarna.

Det sverigefinska teaterlivet är livligt även under den pågående vårsäsongen.
Pihkateatteris pjäs Hölmöläiset (Bembölingarna) har premiär på Sensus i Stockholm på lördagen den 16 april. Föreställningen är regisserad av Anna-Maria Ingerö.
Föreställningen ges på finska och den passar för hela familjen.

Bemböle är en ort som förekommer i många finska folksagor. Bemböleborna agerar ”tokigt” i diverse enkla situationer, som när de till exempel försöker fånga dagsljus i säckar och bära in det i ett hus.

Bembölesagorna blev en tradition i de finska folksagorna på 1800-talet tack vare Zacharias Topelius. De kännetecknas av en mänsklig, humoristisk syn på livet. Pihkateatteri som ger föreställningen är Stockholms finska förenings amatörteatergrupp.

I Sverige finns tiotals sverigefinska amatörteatergrupper. En av dem är teatergruppen Tuikku i Södertälje med föreställningen Laulajan testamentti – Sångarens testamente.

En annan aktuell grupp är Lillukkateatteri (Teater Stenbär) i Västerås vars rörande pjäs Tuulisänky i regi av Marja Räihä hade premiär i mars i Sparvens kapell.

Våren är i antågande även i Värmland där Finnstigen-teatern är redo att fira Finnstigens dag den 18 juni på friluftsmuseet Finnstigen i Bredsjö i Hällefors. Dagen kulminerar i musikalen Finnstigen.

Barnteater är en viktig del av den sverigefinska verksamheten.
Under april månad ger sverigefinländarnas professionella teater Uusi Teatteri föreställningar av pjäsen Minä olen puu som är avsedd för barn i 2-6-årsåldern.
Föreställningen är en fysisk upplevelseverkstad där barnen själva medverkar aktivt.

Under våren kommer även barnteatrar från Finland på besök till Sverige.
Teater Hevosenkenkä ger den 19 april pjäsen Guldlock och de tre björnarna, och Tatu ja Patu den 16 maj pjäsen Pihalla. Båda föreställningarna ges på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Lahtis stadsteater gästspelar på flera orter i Sverige med pjäsen Två kvinnor och havet som bygger på Tove Janssons självbiografiska material. Pjäsen Fosterlandet med krigsbarnstema är resultat av ett samarbete mellan Svenska Teatern i Helsingfors och Göteborgs Stadsteater. Föreställningen kan under hela våren ses på Stockholms Stadsteater.

Mer detaljerad information om ovanstående föreställningar finns att läsa på tidningens annonssidor.