RS 15/16: Tatu, Patu ja Hölmöläiset

Hölmöläiset. Kuvassa Irja Torri, Sinikka Saarela, Matti Koski, Pertti Koistinen, Tellervo Jarva ja Pirjo Andersson.
Hölmöläiset. Kuvassa Irja Torri, Sinikka Saarela, Matti Koski, Pertti Koistinen, Tellervo Jarva ja Pirjo Andersson.

Ruotsinsuomalainen teatterielämä on vilkasta myös kuluvalla kevätkaudella.
Pihkateatterin Hölmöläiset saa tämän vuoden ensi-iltansa Tukholman Sensuksessa lauantaina 16.4. Näytelmän on ohjannut Anna-Maria Ingerö.
Esitys on suomeksi ja soveltuu koko perheelle.
Hölmölä on suomalaisten kansansatujen paikkakunta, jonka asukkaat toimivat ”hullusti” yksinkertaisissa tilanteissa, esimerkiksi kantavat valoa säkillä sisään.
Suomalaiseen tarinaperinteeseen hölmöläissadut juurtuivat 1800-luvulla Topeliuksen ansiosta. Niille on ominaista inhimillinen, humoristinen elämännäkemys. Esittävä ryhmä Pihkateatteri on Tukholman suomalaisen seuran amatööriteatteriryhmä.

Korkeatasoisia ruotsinsuomalaisia harrastajateatteriryhmiä vaikuttaa Ruotsissa useita kymmeniä. Södertäljeläinen teatteriryhmä Tuikku on jälleen vauhdissa näytelmällään Laulajan testamentti.
Toinen ajankohtainen ryhmä on västeråsilainen Lillukkateatteri, jonka koskettava, Marja Räihän ohjaama näytelmä Tuulisänky sai ensi-iltansa maaliskuussa Sparvenin kappelissa.

Värmlannissa kevät on alkamassa ja Finnstigen-teatterilaiset ovat valmiina 18. 6. pidettävään Finnstigen-päivään, jota vietetään ulkoilmamuseolla Hälleforsin Bredsjössä. Päivä huipentuu Finnstigen-musikaaliin.

Lastenteatteri on tärkeä osa ruotsinsuomalaista toimintaa.
Ruotsinsuomalaisten oma ammattiteatteri Uusi Teatteri esittää huhtikuussa 2-6 -vuotiaille lapsille tarkoitettua näytelmää Minä olen puu.
Esitys on fyysinen elämystyöpaja, jossa lapset ovat itse mukana.

Kevään aikana myös Suomesta saapuu lastenteattereita vierailulle.
Teatteri Hevosenkenkä esittää 19.4. näytelmän Kultakutri ja Kolme karhua. Tatu ja Patu pihalla nähdään 16.5., molemmat Tukholman Suomen instituutissa.

Suomesta vierailulla oleva Lahden Kaupunginteatteri esittää monella eri paikkakunnalla Tove Janssonin elämäkerrallisiin aineksiin perustuvan näytelmän Kaksi naista ja meri. Helsingin Svenska Teaternin ja Göteborgin kaupunginteatterin yhteistyön tulos, sotalapsiteemainen Fosterlandet puolestaan pyörii koko kevään Tukholman kaupunginteatterissa.

Tarkemmat tiedot edellä mainituista löytyvät Ruotsin Suomalainen –lehden ilmoitussivuilta.