RS 15/22: Eino Grön och Arja Saijonmaa ger konserter i Sverige igen

Den finska tangons okrönte konung Eino Grön kommer åter till Sverige. Han ger en konsert i Lindesberg den 11 maj.

Eino Grön som fyllde 83 år i januari turnerar fortfarande flitigt. Han är en legendarisk schlagersångare som inledde sin karriär i Björneborg 1957 som solist i en lokal orkester.

Han fick sitt genombrott 1958 med låten Liian paljon rahaa. Därefter spelade han in tangolåtarna Sä kuulut päivään jokaiseen, Tango dàmore och Kohtalon tango.

Eino Grön har under årens lopp spelat in närmare 700 låtar och han uppträder fortfarande.

Einos låtar är kända bland hela finska folket och han är en av alla tiders främsta tolkare av finsk tango.

Arja Saijonmaa som är välkänd bland alla sverigefinnar är en energisk och outtröttlig sångerska, skådespelerska och konstnär som är på turné igen.

Hon ger en konsert i Gävle den 7 maj. I mer än fem decennier har Arja Saijonmaa stått i strålkastarljuset och framfört högklassig performancekonst.

Hon har deltagit i schlageruttagningarna i Sverige och Finland flera gånger, spelat in en mängd låtar och varit med i otaliga teaterföreställningar, performanceföreställningar, tv-framträdanden, tangokonserter och sångkonserter. Hon har också skrivit flera böcker och fungerat som FN:s goodwillambassadör.

 

Eino Gröns vårkonsert: Lindesbergs Folkets Hus 11.5. kl. 16.30. Biljetter: airie.tervaniemi@lindesberg.se eller vid entrén 100 kr.

Arja Saijonmaas jubileumskonsert: Konserthuset i Gävle 7.5. kl. 19.00. Konserten ingår i 10-årsfirandet av finska förvaltningsområdet i Gävle. Fri entré.