RS 15/20: Tangokungarna är en del av sverigefinnarnas historia

Den sverigefinske tangokungen Kari Piironen har lämnat oss. Han avled av svår sjukdom i Jyväskylä den 31 mars. Piironen som var välkänd bland sverigefinnarna flyttade till Sverige från Viitasari 1970 i tjugoårsåldern. Han arbetade på Asea i Västerås men lämnade så småningom sitt arbete för att ägna sig åt sången. Han och hans orkester Sointu Bolero tillhörde på 1970- och 1980-talet de populäraste sverigefinska dansorkestrarna. På sitt andra försök vann Kari Piironen Tangomarknadstävlingen i Seinäjoki 1988 med låten Mustalaisviulu.

 

Tangokungarna är en del av sverigefinländarnas historia. Den första tangokungen med sverigefinsk bakgrund var Teuvo Oinas från Köping.

Oinas som flyttade till Sverige från Raanujärvi i finska Övertorneå hade stora framgångar i sverigefinska sångtävlingar. Han turnerade i landet med sin grupp Zonora. Oinas som arbetare som skogsarbetare och plåtslagarsvetsare utsågs till Finlands tangokung 1986 för sin kraftfulla tolkning av låten Tunteiden tango.

 

Risto Nevala som flyttade till Sverige 1966 utsågs till tangokung 1989. Han bytte arbetet som kallvalsare på stålverket i Borlänge mot en karriär som sångare i Finland. Nevala bosatte sig i Seinäjoki och arbetade som programledare vid uttagningarna till tangomarknaden från 1992. Han har även varit programledare vid konsertturnén Sinitaivas.

 

Jari Sillanpää föddes i Ludvika och växte upp i Luleå arbetade bland annat som barmästare på Silja Lines fartyg innan han valdes till tangokung 1995. Jari har varit både tv-stjärna och Finlands representant i Eurovisionsschlagerfestivalen. Han har vunnit flera sångtävlingar och är en av Finlands genom tiderna mest säljande artister. Hans privatliv har den senaste tiden väckt livliga diskussioner i Finland.

 

Av de sverigefinska sångartisterna har bland annat Tuula Krekola-Harju, Mervi Ruohtula, Taru Nurmela, Anne Korkeamäki, Lenita Harjula, Mikael Konttinen och Marko Taimi tävlat om topplaceringarna i Tangomarknaden.

 

Förberedelserna inför Tangomarknaden i Seinäjoki 2020 som ska äga rum i juli fortsätter tills vidare i vanlig ordning trots virusepidemin.

Representanter för sverigefinska tangoentusiaster kommer att finnas på plats i Seinäjoki både bland publiken och som deltagare i tävlingen om de olika titlarna i tangosång och tangodans.