RS 14/17: Den sverigefinska sommarsäsongen är här

Fem nakna finsktalande män från Tornedalen turnerar som bäst runt i Sverige. I sin föreställning pratar de om livet, manligheten och livet som tornedaling. De badar dessutom bastu och dansar i bastuångan.
Gruppen Bastubaletten består av Bengt Niska, Fredrik Hangasjärvi, Daniel Wikslund, Henry Huuva och Bengt Aili. De turnerar just nu i Sverige samtidigt som serien visas i SVT.
Föreställningen där de försöker skildra den tornedalska själen ges på Scalateatern i Stockholm den 20 april.

Göteborgs Sverigefinska företags- och servicemässa har under de två senaste decennierna hållits i Göteborgs sverigefinska skola inför valborgsmässohelgen. Årets mässa äger rum den 29 april.
Företagare som vill visa upp sina produkter på mässan kan anmäla sig till mässvärdarna Kari Aro och Ari Ryynänen.

Olofströms körfestival är ett annat sverigefinskt arrangemang som återkommer varje vår. Årets festival hålls den 25–27 maj med Danny Lipsanens konsert som det största dragplåstret.
Danny kommer att ha med sig en showgrupp och ett antal välkända artister från Finland.

Finlands hundraårsjubileum firas i Stockholm i slutet av augusti.
Festivalen STHLM / SUOMI arrangeras i Kungsträdgården 24–26 augusti. Enligt arrangörerna är det fråga om en av de största Finlandsfesterna i Sverige genom tiderna.
Från torsdag till lördag fylls huvudstadens hjärta av musik och ett mångsidigt program.

På öppningsdagen den 24 augusti är temat dialogen mellan Finland och Sverige samt samhälls- och näringslivet inklusive olika seminarier.
Den 25 augusti ägnas åt den finländska kulturen. Författare, artister och musiker framträder och kulturpersonligheter från båda länderna deltar.
Lördagen den 26 augusti bjuder på underhållning för hela familjen.
Konferencierer för festivalen är skådespelerskan Maria Sid och programledaren och tv-personligheten Mark Levengood.

I programmet för den tre dagar långa Finlandsfesten finns även en mängd utställningar samt uppträdanden av finska och svenska artister, däribland Krista Siegfrids, Frida Andersson och Darya & Månskensorkestern.
Och som sig bör när det handlar om Finland har man en äkta finsk bastu på plats i Kungsträdgården.
Huvudarrangörer för Finlandsfesten är Finlands ambassad i Stockholm, Finsk-svenska handelskammaren, Finlandsinstitutet i Stockholm, Ålandskontoret och Finpro.
Ytterligare information om arrangemangen finns i vår tidning under de närmaste veckorna.