RS 14/16: Suomen kielen päivä

Lauantaina 9. huhtikuuta vietetään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. 1500-luvulla elänyt Agricola oli Turun hiippakunnan piispa, joka loi suomen kirjakielen.
Hänet tunnetaan suomalaisen kirjallisuuden isänä. Suurin osa Agricolan yli 500 vuotta sitten luomasta lähes 6000 suomen kielen sanasta on yhä käytössä.

Suomen kieli on vakiintunut kirjakieli. Se on myös merkittävä eurooppalainen kieli, jota kuusi miljoonaa ihmistä puhuu päivittäin.
Suomen kielen puhujien määrä ei ole vähenemässä, vaan se kasvaa koko ajan, koska Suomen väestö kasvaa jatkuvasti.

Suurin osa maailmassa puhutuista 9000 kielestä on suomen kieltä pienempiä. Yli miljoonan puhujan kieliä on maailmassa noin kaksisataa, suomi niiden joukossa.

Suomen kieli kuuluu kuitenkin maailman pienten kielten joukkoon.
Monet suomen kielen sukukielet ovat kuolemassa pois. Latviassa suomen kielen läheinen sukukieli, liivin kieli, on väistynyt kokonaan latvian tieltä.
Toinen saman kohtalon kokenut suomen kielen lähisukulainen on vatjan kieli Inkerissä Laukaanjoen alajuoksulla.

Samalla tavalla on käymässä inarinsaamelle Suomessa ja piitimensaamelle Ruotsissa. Nämä kielet ovat kuolemassa, koska kieli ei enää siirry lapsille.

Ruotsissa suomen kielen virallinen asema on viimeisen vuosikymmenen aikana kohentunut tuntuvasti. On saatu virallinen vähemmistökielen asema ja hallintoaluekuntien synty on vahvistanut asemaa.

Arvostus suomen kieltä kohtaan on kohonnut myös omassa ryhmässä.
Aikaisempien vuosikymmenien ajattelua leimasi työelämässä pärjäämisen vaatimus ja omat kielelliset tarpeet jäivät taka-alalle.
Uuden vuosituhannen ajattelussa suomalainen kulttuuri ja kieli ovat erittäin korkealle arvostettuja, ja oma ruotsinsuomalainen identiteetti on vahva ylpeyden aihe.

Kansallisen vähemmistökielen olemassaolon ja aseman määrää lopulta se kuinka moni puhuu kieltä ja kuinka kieli säilyy myös tuleville sukupolville.
Suomen kielen elävänä pysyttäminen vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja jokapäiväistä edunvalvontaa ruotsinsuomalaisilta etujärjestöiltä ja rivikansalaisilta.