RS 14/23: Nuoret ja nälkäiset

Kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaiset ovat lähes poikkeuksetta urheilijoita. Suomelle ja suomalaisille kansainvälisesti menestyneet urheilijat ovat tärkeitä Suomi-kuvan ja imagon luojia. Maailmalla tunnetuimmat suomalaisnimet ovat tällä hetkellä moottoriurheilijat Valtteri Bottas, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

Talviurheilu ja etenkin maastohiihto ovat suomalaisille tärkeitä. Suomi oli menneinä vuosikymmeninä hiihdon suurvalta. Pekingin talviolympialaisissa hiihtomenestys oli yhden perheen varassa, kun Kerttu ja Iivo Niskanen saavuttivat puolet Suomen olympiamitaleista.

Yleisurheilussa tilanne ei ole paljon parempi. Suomi oli vuosikymmeniä keihäänheiton suurvalta. Tero Pitkämäki kumppaneineen pitivät hallussaan keihäänheiton maailman ranking-listan kärkisijoja.

Tokion kesäolympialaisissa jouduttiin tyytymään keihäänheittäjä Lassi Etelätalon kahdeksanteen sijaan.

Suomen mitalisaalis Tokiossa jäi laihaksi – kaksi pronssimitalia, kun Matti Mattson onnistui 200 metrin rintauinnissa ja Mira Potkonen nyrkkeilyssä. Ruotsinsuomalaisia lohdutti se, että suomalaissyntyinen Daniel Ståhl kiskaisi Tokiossa Ruotsille kiekon olympiakultaa.

Ruotsin jalkapallon korkein sarja Allsvenskan pyörähti jälleen käyntiin viikonloppuna. Niin miesten sarjassa kuin Damallsvenskanissa pelaa tälläkin kaudella monta kovaa suomalaispelaajaa. He ovat nuoria ja nälkäisiä. Monet heistä kuuluvat myös Suomen maajoukkueeseen.

Damallsvenskanissa pelaa tänä vuonna 18 suomalaista. Kykypelaajina profiloituneita ovat muun muassa FC Rosengårdin Ria Örling, Växjön Julietta Kemppi, Norrköpingin Vilma Koivisto ja Hammarbyn maalivahti Anna Tamminen.

Miesten sarjassa Djurgårdenin Rasmus Schuller, AIK:n Robin Tihi ja Malmö FF:n Niklas Moisander ovat pelaajia joilta odotetaan paljon.