RS 14/21: Singelvimmel

Våren är kärlekens tid. Många av sverigefinnarna är ensamstående. Pandemitiden med sina begränsningar har resulterat i att människornas ensamhet har fördjupats ytterligare. Huvimaja Hurmio och andra sverigefinnarnas träffplatser är stängda tills vidare och det lär dröja ett tag innan singlarna kan ge sig ut i vimlet igen.

Det finns många sätt att söka sällskap och partner. Nätdejting är så populärt bland singlarna att den sverigefinska fackboksförfattaren psykologie doktor Angela Ahola genomförde ett forskningsprojekt om nätdejting och gav ut boken Digirakkautta 2020. Enligt henne är det fråga om en teknikgren som kräver en handledning.

Aholas bok är baserad på psykologiska undersökningar och den innehåller både tips och råd för nätdejting. Även hennes egna personliga erfarenheter har en central roll i boken. Innan hon skrev boken dejtade hon under ett och ett halvt år drygt hundra personer som hon mötte på olika nätdejtingsidor.

Det framgår inte av boken om Ahola hittade en lämplig partner bland de hundra dejterna, men hon anser att nätdejtingen gjort människorna både ytliga och kräsna.

Kontaktspalten Kohtauspaikka i tidningen Ruotsin Suomalainen är ett populärt, traditionellt och tryggt sätt att söka en vän. Många sverigefinländare har hittat en livskamrat genom den här spalten och en del av dem har även gift sig.

Spalten fungerar så att man skickar sin annonstext och signatur till tidningens redaktion. Redaktionen skickar sedan de inkomna svaren oöppnade till annonsören. Närmare anvisningar finns på vår tidnings annonssidor.