RS 14/20: KRIISIAIKOINA RUOTSINSUOMALAISEN MEDIAN TÄRKEYS KOROSTUU

Riippumaton, puolueeton ja luotettava tiedonvälitys on kansanvallan perusta. Kriisinaikoina se on kansakunnalle elintärkeä asia.

Erityisen tärkeä riippumaton ja omakielinen tiedonvälitys on vähemmistöille. Ruotsinsuomalaiset ovat maan suurin kielellinen ja kansallinen vähemmistö, ja todennäköisesti Ruotsin uskollisin perinteisten medioiden kuluttaryhmä, joka suosii perinteisiä radio- ja tv-vastaanottimia sekä printtimediaa.

Ruotsinsuomalaisten itse tuottamaa, ruotsinsuomalaisten asioista kertovaa ohjelmaa kaivattaisiin huomattavasti enemmän valtakunnallisten tv-kanavien ohjelmistoon. Oma ruotsinsuomalainen valtakunnallinen tv-kanava sekä radiokanava, joka lähettää samalla FM-taajuudella koko maassa ympäri vuorokauden ovat toivelistalla.

Printtimedian puolella Ruotsin Suomalainen -lehti täyttää tärkeää tehtävää kertomalla asiatuntevalla tavalla niistä ruotsinsuomalaisia koskevista asioista ja tapahtumista, joista muut mediat eivät kerro.

Myös TV Finland, Yleisradion ruotsinsuomalaisille Yle TV1:n ja TV2:n ohjelmistosta kokoama perinteinen koostekanava on yhä erittäin suosittu media ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Mälarinlaakson alueella TV Finland on maksuton julkisen palvelun kanava. Lähetys on tällä alueella katsottavissa täysin ilmaiseksi tavallista kattoantennia tai pöytäantennia hyväksi käyttäen ja siihen kuluu myös Ylen erinomainen teksti-tv-palvelu. Mälarinlaakson ilmaislähetykset löytyvät kanavalta 84 ja niiden toimiluvan haltija on Ruotsinsuomalaisten keskusliitto.

Muualla Ruotsissa TV Finland on saatavissa suhteellisen edullisesti maksullisten kaapeli-tv-yhtiöiden, kuten Comhemin tai Telian kautta, joiden tarjontaan kuuluvat myös Suomen Ylen TV1:n ja Yle TV2:n kanavatarjonta kokonaisuudessaan. Edellämainittujen Suomen kanavien viikko-ohjelmataulukot löytyvät kaikki Ruotsin Suomalainen –lehdestä.