RS 13/19: Ibelius vai Sibelius? Suomi-neito asennemuutoksen kourissa

20-vuotias helsinkiläinen rap-artisti IBE, oikealta nimeltään Ilmari Johannes Kärki, nousi suuren yleisön tietoisuuteen maaliskuussa 2017 kappaleellaan ”Eurovisioit”, joka sai yli heti yli miljoona kuuntelukertaa suoratoistopalvelu Spotifyissa. ”Suomi-rapin tulevaisuudeksi” kutsutun Iben kolmas albumi Ibelius nousi Suomen listakärkeen helmikuussa 2019.

IBE on tämän päivän suomalainen miesartisti ja oman sukupolvensa puhdasverinen edustaja, jolle oman kaikin puolin raittiin ja puhtoisen tuotekuvan eli brandin ylläpito on itsestään selvä asia.

Toisin oli ennen. Monet Ruotsin Suomalainen -lehden lukijat muistavat vielä esimerkiksi Olavi Virran tai Laila Kinnusen ryypiskelyn, jota varsinkin Virran tapauksessa katsottiin läpi sormien.

Vielä tuoreemmassa muistissa on Irwin Goodmanin alias Antti Hammarbergin menehtyminen sydänkohtaukseen keikkabussissa vain 47-vuotiaana vuonna 1991 tai Juhani Juice Leskisen diabetes-kuolema 56-vuotiaana vuonna 2006, molemmissa taustalla raju alkoholinkäyttö.

Känni ja ryyppääminen kuuluivat menneinä vuosikymmeninä etenkin suomalaisten miesartistien toimenkuvaan. Kansa ei kauhistellut tunnettujien viihdetaiteilijoiden kännitoikkarointia, sitä pikemminkin odotettiin heiltä. Muusikon imagoon kuului roikkua rööki huulessa ja drinkkilasi kädessä baarissa ja viinan kanssa läträäminen vain vahvisti sankarikuvaa.

Tänään on kaikki toisin. Nuoren polven suomalaisartistit ovat visusti brandistaan huolta pitäviä yrittäjiä. Nyt ei tulisi kuuloonkaan, että nuorisoidolit esiintyisivät tv-ohjelmissa tai muissa medioissa päihtyneinä tai muiden aineiden vaikutuksen alaisena. Heiltä odotetaan esimerkillistä käytöstä, puhtoisia elämäntapoja ja hyvin hoidettua kroppaa.

On tapahtunut yleinen yhteiskunnallinen asennemuutos, jossa tupakointia ja alkoholinkäyttöä koskevat asenteet ovat kiristyneet.

Ryyppykulttuuria ei enää ihannoida ja nuoriso on raitistunut. Ibeliuksen Suomessa rentun ruusut on niitetty pois tienvarsilta ja Juice Leskisen tyyppisille artisteillekin on koittamassa syksyn sävel. Toki samaan aikaan monet suomalaiset suhtautuvat esimerkiksi huumeisiin entistä vapaamielisemmin.