RS 13/19: Ibelius eller Sibelius? Finland mitt inne i en attitydförändring

Den 20-årige rapartisten IBE från Helsingfors som egentligen heter Ilmari Johannes Kärki blev känd för den stora allmänheten i mars 2017 när han gav ut låten ”Eurovisioit” som omedelbart fick över en miljon lyssningar på Spotify. När IBE som har kallats den finska rappens framtid gav ut sin tredje album Ibelius nådde han i februari 2019 en topplacering på landets listor.

 

IBE är en typisk representant för dagens manliga finska artister och för den unga generationen som ser det som en självklarhet att upprätthålla en på alla sätt nykter och fläckfri image.

 

Annat var det förr. Många av tidningen Ruotsin Suomalainens läsare kommer till exempel ihåg Olavi Virtas och Laila Kinnunens supande, som man såg mellan fingrarna med, framförallt när det gällde Virta.

 

I ett ännu färskare minne har vi Irwin Goodmans alias Antti Hammarbergs död i hjärtinfarkt i en turnébuss 1991 bara 47 år gammal och Juhani Juice Leskinens död i diabetes vid 56 års ålder 2006. Båda två hade använt alkohol i stora mängder.

 

Framförallt manliga finska artister har under de gångna decennierna ägnat sig åt kopiös alkoholanvändning. Publiken har inte blivit avskräckt av de kända artisternas drickande utan det har varit mer eller mindre accepterat och förväntat. Det har ingått i imagen för en musiker att hänga i en bar med en cigarett i mungipan och ett drinkglas i handen, vilket bara har förstärkt hjältebilden av dem.

 

Situationen är en helt annan idag. Den unga generationen av finska artister är egenföretagare som är ytterst noga med sitt varumärke. Det är otänkbart att dagens ungdomsidoler skulle uppträda i tv eller andra medier berusade eller påverkade av andra preparat.

Man förväntar sig att de visar upp ett oklanderligt uppträdande, rena levnadsvanor och en välskött kropp.

 

Det har skett en allmän attitydförändring i samhället mot hårdare krav i fråga om rökning och alkoholanvändning.

 

Man idealiserar inte längre supandet och ungdomen har blivit nyktrare. I Ibelius Finland har låtar som Rentun ruusu förlorat sin kultstatus och även artister som påminner om Juice Leskinen är på väg att lämna scenen. Många finländare är dock samtidigt mer liberala när det t.ex. gäller droganvändning.