RS 13/18: Redaktionen varnar: bedragare i farten igen

Under de senaste veckorna har vår redaktion fått kännedom om flera fall där sverigefinska åldringar har blivit utsatta för bedragare. I veckans nummer av tidningen berättar en 90-årig prenumerant och brottsoffer från Dalarna sin historia.

Bedragarna som låtsades att vara anställda på hemtjänsten lyckade¬¬s få tillgång till den intet ont anande kvinnans bankkort genom en upphittad berättelse om utbyte av hennes rollator.
Pengarna som änkan hade behövt för begravningen av sin man som just hade avlidit tog tjuvarna ut från änkans konto.

Under ett par års tid har det även förekommit fall där våra äldre läsare har blivit uppringda av finsktalande bedragare som har presenterat sig som en släkting som har råkat ut för ekonomiska problem.

Den uppringande har till exempel frågat ”Hej, kan du gissa vem det är”. När den uppringda har gissat på olika namn har den som ringer sagt att han är någon av dessa eller ett barn till någon av dem.

I de här fallen har samtalet kommit till en fast telefon och uppringaren har presenterat sig som en släkting som behöver låna pengar efter att ha råkat ut för plötsliga ekonomiska problem. Personen har till exempel förklarat att han har blivit utsatt för ett rån eller en stöld.

Den uppringande har sagt att en kompis till honom är i närheten och att denne kommer och hämtar pengarna om en stund. Strax därefter har det stått någon vid dörren och bett om ett bankkort och en kod för att ta ut det överenskomna beloppet.

Bedragarnas upphittade berättelser varierar och endast fantasin verkar sätta gränser för dem. Bedragarna uppträder på ett mycket trovärdigt sätt och de lämnar inte några spår efter sig.

Vår redaktion varnar alla läsare för att ge pengar till okända. Man ska överhuvudtaget inte släppa in okända besökare i sin lägenhet.

Man ska inte heller följa med och ta ut pengar på en bankomat eller en bank tillsammans med okända och inte heller göra banköverföringar till okända personers konton.

Det är bra att berätta om tvivelaktiga vädjanden om pengar för familjen och vänner som man känner väl. Om situationen är det minsta tveksam är det viktigt att notera besökarens kännetecken och om möjligt fordonets registreringsnummer samt att göra en polisanmälan om man har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.