RS 13/17: Många blåvita spelare i svenska lag

I början av april drar Allsvenskan igång igen. Den svenska fotbollens högsta serie är populär och matchernas tittarsiffror är höga.
Modern fotboll är big business i Sverige och de svenska klubbarna har råd att köpa spelare från Finland.
Allsvenskan representerar högklassig internationellt respekterad fotboll som ger ambitiösa fotbollstalanger goda chanser att ta sig vidare till de stora europeiska klubbarna.

I Allsvenskans herrlag kommer det efter den första april att finnas åtta finska spelare. Solnalaget AIK är ett av seriens favoritlag.
Anfallaren och målskytten Eero Markkanen och Sauli Väisänen som är en av allsvenskans bästa försvarare är två av AIK:s finska förstärkningar.

BK Häcken är göteborgarnas stolthet. I laget spelar två finska försvarare, Kari Arkivuo och Juhani Ojala.
Kari är bland annat utsedd till Sveriges bästa försvarare och Juhani har tidigare vunnit samma titel i den finska ligan.

Utöver BK Häcken och AIK är även IFK Norrköping ett av Allsvenskans topplag.
I laget spelar det 21-åriga anfallslöftet Simon Skrabb och den snabbe mittfältaren Daniel Sjölund som har varit med om att vinna svenskt mästerskap tre gånger.

Nikolai Alho som är en explosiv och tekniskt skicklig mittfältare spelar i Halmstad BK och Juho Pirttijoki är försvarare i GIF Sundsvall.

Sju duktiga finska kvinnor är med i damallsvenskan. De flesta av dem ingår även i det finska landslaget. Iina Salmi och Eveliina Parikka är skickliga mittfältare i Malmölaget LB07.

I Vittsjö finns två finska anfallsspelare, bollkonstnären Emmi Alanen som har flyttat från Umeå samt Sveriges snabbaste kvinna Linda Sällström.
Adelina Engman är anfallsspelare och skicklig målskytt i FC Göteborg. Den erfarna och pålitliga Annika Kukkonen spelar under den här säsongen i Djurgården.
Det unga löftet Emmaliina Tulkki är den senaste värvningen till Linköpings FC.

Även bobollen är på väg att erövra Sverige. Den 22 april spelar man på Zinkensdamms IP i Stockholm två matcher som ingår i Finlands officiella elitserie.
I herrmatchen möts Joensuun Maila och Kouvolan Pallonlyöjät och i kvinnornas match står Mansen Räpsä (Tammerfors) och Porin Pesäkarhut mot varandra.
Den finska bobollen är en färgstark och fartfylld sport. Biljetter till evenemanget finns att få på redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen.