RS 13/16: Presidentspelet har börjat

Finlands nästa presidentval hålls om knappt två år. Den andra valomgången äger rum i början av 2018. Hösten 2017 när Republiken Finland fyller hundra år kommer följaktligen att präglas av intensiva valkampanjer.

För två veckor sedan anmälde ordföranden för Centerpartiets riksdagsgrupp Matti Vanhanen sitt intresse för att bli partiets presidentkandidat. Partiets presidentkandidat väljs redan vid partikongressen i sommar. Presidentspelet i Finland har således kommit igång på allvar.

Vanhanen som var Finlands statsminister 2003–2010 var Centerpartiets kandidat vid presidentvalet 2006 men hamnade på tredje plats. I den andra valomgången ställdes Sauli Niinistö mot Tarja Halonen och Halonen vann den gången.
Det finska folkets överlägsna favorit till presidentposten är den sittande presidenten Sauli Niinistö.

Niinistö har möjlighet att kandidera för en andra mandatperiod. Han har ännu inte tillkännagivit sina avsikter, men det finska folket ser det som en självklarhet att han vill fortsätta som president.

Även andra partier har inlett sina sonderingar. Det socialdemokratiska partiet är på jakt efter en utmanare till Niinistö och blickarna riktas nu mot två av partiets före detta ordförande, Eero Heinäluoma och Jutta Urpilainen.
Den starkaste kandidaten för Gröna förbundet är Pekka Haavisto som klarade sig utmärkt i valet 2012.
Sannfinländarnas starkaste kandidat Timo Soini har meddelat att han inte ställer upp som kandidat.

I Finland drivs inrikespolitiska frågor och EU-frågor av regeringen medan presidenten spelar en mycket viktig roll i ledningen av det utrikespolitiska arbetet. President Sauli Niinistö har valt att sköta de utrikespolitiska relationerna med båda fötterna på jorden. En realpolitisk strategi för utrikespolitiken i Paasikivis anda har under Niinistös mandatperiod accentuerats ytterligare.

Presidentvalet är det viktigaste valet i Finland. Presidenten är en galjonsfigur för hela folket och således även sverigefinländarnas president.
De finska presidenterna har genom tiderna uppmärksammat sverigefinländarnas situation och besökt landet för att träffa representanter för den sverigefinska minoriteten.

Innehavaren av det här inflytelserika uppdraget har goda möjligheter att på ett positivt sätt verka för det finska språkets ställning i Sverige.
Drygt etthundratusen finska medborgare är bosatta i Sverige. De röstberättigade på den här sidan av Östersjön följer presidentens arbete och presidentvalet med stort intresse.

Vid valet 2012 drev kandidaterna sina kampanjer även bland sverigefinländarna. Kandidaterna hade lokala stödgrupper och Sauli Niinistös anhängare hade till och med ett eget kampanjkontor i Stockholm och en filial i Eskilstuna.
Bildtext: Samlingspartiets Sauli Niinistö och Gröna förbundets Pekka Haavisto möttes i den andra omgången av presidentvalet 2012. Valet vanns av Sauli Niinistö.