RS 13/21: Närradiostationerna är en viktig del av den sverigefinska verksamheten

Närradiostationerna på olika orter i Sverige är en viktig del av den sverigefinska verksamheten. Lokala nyheter och finsk musik som till exempel äkta finsk tango spelar en central roll i sändningarna.

Exempel på närradiostationer som sänder sverigefinska program är Radio Eka och Radio Souvarit i Göteborg, Radio Sisu Sampo och Radio Kaiku i Borås, Finlandia Radio och Radio Botkyrka i Stockholm och Radio GSK i Gävle.

De sverigefinska närradiostationerna informerar och roar sverigefinländarna i den egna kommunen. Programmen innehåller information, musik, intervjuer och samtal med lyssnare som ringer till studion.

Lyssnarna kan sända hälsningar och gratulationer i programmet och naturligtvis även önska musik som är finsk till 100 procent. Även de lokala sverigefinska föreningarna och andra instanser sänder information om sin verksamhet i närradion. Intäkterna från radioverksamheten används ofta till att producera sverigefinsk kultur.

De sverigefinska närradiostationerna är viktiga lokala nyhetskanaler och förmedlare av sverigefinsk kultur. Stationernas kontaktinformation finns på annonssidorna i tidningen Ruotsin Suomalainen.