RS 12/19: Suomi on maailmankartalla nuorten urheijoiden ansiosta

Nuoret menestyneet suomalaisurheilijat ovat parhaita ja kaikkein tärkeimpiä Suomi-kuvan ja suomalaisuuden esilletuojia ja pr-henkilöitä niin Ruotsissa kuin maailmallakin.

Ei ole sattumaa, että kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaiset ovat lähes poikkeuksetta urheilijoita. Heihin kuuluvat muun muassa Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen ja Jari Litmanen.

Ruotsissa Suomi-kuvan kiillottajia ovat jalkapallon ja jääkiekon pääsarjojen sekä muiden lajien suomalaiset huippukyvyt.

Mitä parempi on suomalaisten urheilijoiden menestys kansainvälisesti lajissa kuin lajissa, sitä parempi on Suomen imago maailmalla. Urheiluliittojen ja valtiovallan kannattaisikin investoida nuoriin kykyurheilijoihin huomattavasti nykyistä enemmän.

Mutta mikä onkaan suomalaisen urheilun tilanne tällä hetkellä? Kun katsotaan talviurheilua, näyttää siltä, että Suomen aika hiihdon suurvaltana on ohi. Seefeldin MM-kisoista tuli ainoastaan yksi mitali, Iivo Niskasen pronssi perinteisen hiihdon 15 kilometriltä.

Vielä muutama vuosi sitten Suomella oli monta hyvää hiihtäjää, nyt maailmancupin kärjestä löytyy ainoastaan yksi suomalainen naishiihtäjä, Krista Pärmäkoski, sekä yksi miesten puolelta, Iivo Niskanen. Suomen hiihto pitäisi saada jälleen nousuun, ollaan niin sanotussa Tarttis tehdä jotain -tilanteessa.

Yleisurheilun puolella tilanne ei ole paljon parempi. Viimeisin suuri koitos oli Lontoon MM-kisat kesällä 2017, siellä 12 suomalaisurheilijan joukkueesta kukaan ei ottanut mitaleita. Suomen paras oli ainoan pistesijan viidennellä sijalleen napannut keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

Ruotsinsuomalaisia ihastutti ja lohdutti se, että suomalaissyntyinen Daniel Ståhl kiskaisi samoissa kisoissa Ruotsille kiekon MM-hopeaa.

Yleisurheiluväen toiveet kohdistuvatkin nyt ensi kesän Quatarin MM-kisoihin ja ennen kaikkea Tokion kesäolympialaisiin 2020.

Ruotsinsuomalaisittain kiinnostavin lähiaikojen yleisurheilutapahtuma on ensi kesän Tukholman Stadionilla 24.-25. elokuuta kisattava Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelu, joka on jo vuodesta 1925 saakka lunastanut vakiintuneen paikkansa urheilufanien sydämissä.