RS 12/17: He kertovat meille Suomesta

Eero Aarnio on Suomen yksi suurimmista nimistä muotoilun alalla.
Futuristiset istuinkalusteet, kuten Pallotuoli, Pastilli ja Puppy ovat esimerkkejä Aarnion muotoilusta. Hän on vienyt modernia Suomi-kuvaa maailmalle jo 60-luvulta lähtien.
Tukholman Kulttuuritalon tiloissa kevään ajan majaileva näyttely on katsaus suomalaisen muotoilijaneron tuotantoon peräti seitsemän vuosikymmenen ajalta.
Näyttely on avoinna 23. huhtikuuta saakka.

Koko Ruotsin ja Suomen kansan tuntema kirjailija Jörn Donner tekee jälleen vierailun Tukholmaan. Jo 50 vuotta sitten, Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi 1967 ilmestyi Donnerin Uusi maammekirja, ankeahko kuvaus agraarisesta Suomesta ja maan teollistumisesta.

Nyt Suomi 100-juhlavuoden alussa Donner julkaisi kirjan nimeltä Suomi Finland.
Se ei ole päivitetty versio Uudesta maammekirjasta. Kyseessä on esseekokoelma, jossa kommentoidaan Suomen nykyilmiöitä, kuten terveyden- ja vanhustenhuoltoa, maahanmuuttoa, ikärasismia ja hallituspolitiikkaa.
Jörn Donner on yleisön tavattavissa Hornstullin kirjastossa 28. maaliskuuta klo 19.00.

Tarja Halonen toimi Suomen presidenttinä vuosina 2000–2012. Presidenttikaudellaan hän tuli tunnetuksi erityisesti ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolustajana.
Suomen ensimmäinen naispuolinen valtionpäämies on mukana Suomen ja Ruotsin yhteistyötä käsittelevässä keskustelutilaisuudessa, joka järjestetään Tukholman ABF-talossa 27. huhtikuuta klo 16.00. Tilaisuuden avaa Ruotsin entinen ulkoministeri Lena Hjelm-Wallen.

Hallstahammarin Suomi-kuoro viettää parhaillaan 50-vuotisjuhlavuottaan. Viime viikolla Hallstahammarin kirjastossa oli näytteillä kuoron toiminnasta kertova valokuvanäyttely.
Kuoro perustettiin vuonna 1967 Hallstahammarin suomalaisen seuran omaksi kuoroksi.
Vuonna 1994 kuoro itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen. Hallstahammarin Suomi-kuoro on neliääninen sekakuoro, joka esittää niin maallisia kuin hengellisiäkin kappaleita suomen ja ruotsin kielellä.

Kuoron juhlakonsertti pidetään 1. huhtikuuta klo 14.00 Hallstahammarin Mission-kirkossa.
Konsertin yhteydessä julkistetaan kuoron 50-vuotishistoriikki. Se kertoo siirtolaisuudesta, ruotsinsuomalaisuudesta sekä Suomen ja Ruotsin yhteisestä historiasta.