RS 12/17: De berättar för oss om Finland

Eero Aarnio är ett av Finlands största namn inom design. De futuristiska fåtöljerna Åskbollen, Pastill och Puppy är några exempel på hans design. Han har spridit den moderna bilden av Finland ute i världen ända sedan 1960-talet.
Utställningen som visas i Stockholms Kulturhus under våren visar en översikt över Aarnios geniala formgivning under hela sju decennier.
Utställningen är öppen till och med den 23 april.
Författaren Jörn Donner som är känd av hela det svenska och finska folket kommer snart på ett nytt besök till Stockholm. 1967 gav Donner ut Nya boken om vårt land till ära av 50-årsfirandet av Finlands självständighet. Boken är en relativt dyster skildring av det agrara Finland och landets industrialisering.

I anslutning till Finlands 100-årsjubileum har Donner nu gett ut en bok med titeln Suomi Finland. Men den är inte en uppdaterad version av Nya boken om vårt land.
Boken är en essäsamling med betraktelser över aktuella fenomen i Finland som till exempel hälso- och sjukvården, invandringen, åldersrasismen och regeringspolitiken.
Allmänheten får möjlighet att träffa Jörn Donner på biblioteket i Hornstull den 28 mars klockan 19.00.

Tarja Halonen var Finlands president 2000–2012. Under sin tid som president var hon känd framförallt som en försvarare av mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Finlands första kvinnliga statschef kommer att delta i ett samtal vid ett seminarium i ABF-huset i Stockholm den 27 april klockan 16.00. Seminariet öppnas av Sveriges tidigare utrikesminister Lena Hjelm-Wallen.

Finska kören i Hallstahammar firar sitt 50-årsjubileum i år. Förra veckan hade man en fotoutställning om körens verksamhet på biblioteket i Hallstahammar.
Kören grundades 1967 som Hallstahammars finska förenings kör.
År 1994 blev kören en oberoende självständig förening. Finska kören i Hallstahammar är en fyrstämmig blandad kör som framför såväl världsliga som andliga sånger på finska och svenska.
Körens jubileumskonsert hålls den 1 april klockan 14.00 i Missionskyrkan i Hallstahammar.
I samband med konserten ger man ut en historisk översikt över körens 50-åriga verksamhet. Den skildrar såväl invandringen, sverigefinskheten som den gemensamma historien för Finland och Sverige.