RS 12/16: Många finländare i Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta divisionen i svensk herr- och damfotboll. Årets allsvenska matcher mellan landets bästa klubblag sparkar igång i början av april.
De allsvenska matcherna är oerhört populära och publiksiffran på arenorna snittar på 10 000 åskådare per match. Dagens fotboll är samtidigt en TV-gren och mängder av entusiaster följer matcherna hemma i tv-soffan.

Allsvenskan har högre klass och är internationellt mer uppskattad än dess finska motsvarighet. Den ger ambitiösa unga talanger en bra möjlighet att ta sig vidare till de stora arenorna i världen.
Modern fotboll är big business i Sverige och spelarna får ordentlig lön för sitt arbete.
Även de allsvenska klubbarna har gott om pengar i sina kassakistor och har därmed råd att köpa och värva spelare från Finland.

Även den här säsongen får vi se många duktiga finska spelare i allsvenskan. I herrserien kan man bland annat få se den skicklige målkanonen Eero Markkanen och den kraftfulle försvarsspelaren Sauli Väisänen i Solnalaget AIK och försvararen Kari Arkivuo och mittfältaren Rasmus Schuller i Göteborgslaget BK Häcken samt försvararen Jens Portin och den lovande unga Simon Skrabb i Gefle IF.

Några av de mest kända namnen bland kvinnorna är Sanna Talonen som har spelat över hundra matcher och gjort en massa mål i KIF Örebro samt den pålitliga ytterbacken Susanna Lehtinen som spelar i samma klubb.
Emmi Alanen och Tuija Hyyrynen som spelar för Umeå IK, Linda Sällström som spelar för Vittsjö GIK samt Adelina Engman som spelar för Kopparbergs /Göteborg FC tillhör alla den finska eliten.

De olympiska sommarspelen i Rio närmar sig. Uttagningarna är i full gång i både Sverige och Finland. Av de sverigefinska idrottarna kommer åtminstone spjutkastaren Sofi Flink med säkerhet att bli uttagen till OS-laget.
Intervjuer med finska OS-idrottare och annan information om OS finns på tidningens sportsidor.