RS 12/24: Uusia valonmerkkejä talouden taivaalla

Viikko sitten julkaistut helmikuun inflaatioluvut antavat merkkejä siitä, että taloustilanne myös kotitalouksien osalta on menossa parempaan suuntaan.

Ruotsin inflaatio eli kuluttajahintojen nousu oli helmikuussa vain 2,5 prosenttia, kun se tammikuussa oli 3,3 prosenttia. Tämä antaa viitteitä siitä, että myös korkotaso lähtee kevään aikana laskusuuntaan, mikä on hyvä uutinen asuntovelallisille.

Asuntovelallisten katseet suuntautuvat nyt keskuspankkiin. Asuntolainojen korot ovat ennätyskorkealla ja monet asuntovelalliset ovat ahtaalla. Odotukset koronlaskusta kohdistuvat kevääseen tai viimeistään kesään.

Peruselintarvikkeiden hintojen nousu on asia, joka ruotsinsuomalaisia eniten taloudessa harmittaa. Varsinkin pienituloisten eläkeläisten kukkaro on viimeisen vuoden aikana joutunut tiukalle.

Esimerkiksi vihannesten, hedelmien ja tuoreen kalan hinnat ovat kohonneet vuoden sisällä todella tuntuvasti, yksittäisistä elintarvikkeista kahvin hinta on noussut huimasti.

Palkat ja eläkkeet eivät ole nousseet samaan tahtiin – palkansaajien ja eläkeläisten sekä lapsiperheiden ostovoima on heikentynyt ja monet ovat joutuneet elämään säästeliäästi.

Mutta talouden taivaalla on nyt valonmerkkejä – kuluttajahintojen nousu näyttää taittuneen ja odotukset korkotason laskusta kevään aikana ovat vahvoja, mikä lisää kotitalouksien uskoa tulevaisuuteen.