RS 12/21: Ruotsinsuomalainen kirjallisuus osoitti jälleen voimansa

Vuoden ruotsinsuomalaiset kirjamessut olivat tällä kertaa digitaalinen tapahtuma. Digimessut kuvattiin maaliskuun alussa Suomen Tukholman instituutissa ja ohjelma on nähtävissä kotisivuilla finlandsinstitutet.se/fi ja www.kulttuuri.se.

Kirjamessuilla esiteltiin kolme ruotsinsuomalaista uutuuskirjaa, Maarit Turtiaisen vahva ja koskettava, sodan perinnöstä ja sanomattomien sanojen varjosta kertova romaani Marttinansaari, Leo Ylitalon suomalaissiirtolaisten tulkki Mirjamin elämästä kertova romaani Hyvästi häpeä ja Milka Hakkaraisen jännittävä esikoisdekkari Ei verta rantaa rakkaampaa.
Pirjo Lahdenperä ja Keijo Winsten lukivat runoja uusista kokoelmistaan. Kirjailijahaastattelut tekivät toimittajat Eija Sarinko ja Liisa Paavilainen.

Ruotsinsuomalaisia antologioita on parhaillaan valmistumassa monella paikkakunnalla.

Enköpingiläisten antologia ”Unelmia ja piparjuurta” ilmestyi Ruotsinsuomalaisten päivänä 24.2. Idea antologiaan syntyi, kun enköpingiläiset ruotsinsuomalaiset kirjoittajat alkoivat suunnitella novelliryhmän perustamista. Kahdeksan kirjoittajaa kirjoitti oman novellin, jotka kirjailija Jorma Keskitalo kokosi kirjaksi.

Botkyrkan suomalaisten tarinoita on myös koottu kirjaksi. Toimittaja Asko Solen kokoama antologia, jossa 100 Botkyrkan ruotsinsuomalaista kertoo tarinansa, tulee lähiaikoina painosta.

Haningen ruotsinsuomalaisista kertova antologia on ilmestymässä lähiaikoina. Toimittaja Kristian Borgin kokoama kirja koostuu kymmenen haningelaisen muotokuvasta.