RS 12/21: Den sverigefinska litteraturen har ännu en gång visat sin styrka

Årets sverigefinska bokmässa är ett digitalt evenemang. Den digitala bokmässan som är filmad på Finlandsinstitutet i Stockholm kan ses på webbplatserna finlandsinstitutet.se/fi och www.kulttuuri.se.

På bokmässan presenterades tre nya sverigefinska böcker, Maarit Turtiainens starka och gripande roman Marttinansaari som skildrar arvet efter kriget och skuggan av ord som aldrig blev sagda, Leo Ylitalos roman Hyvästi häpeä som skildrar livet för Mirjami som har tolkat för finska invandrare samt Milka Hakkarainens spännande debutdeckare Ei verta rantaa rakkaampaa.

Pirjo Lahdenperä och Keijo Winsten läser dikter ur sina nya samlingar. Journalisterna Eija Sarinko och Liisa Paavilainen har gjort författarintervjuerna.

På flera orter färdigställer man som bäst nya sverigefinska antologier.

Enköpingsbornas antologi ”Drömmar och pepparrot” gavs ut på Sverigefinnarnas dag 24.2. Idén till antologin uppstod när ett antal sverigefinska skribenter i Enköping bestämde sig för att bilda en novellgrupp. Åtta skribenter skrev var sin novell och författaren Jorma Keskitalo sammanställde dem till en bok.

Även sverigefinska Botkyrkabors berättelser har sammanställts till en bok. Bokens redaktör Asko Sole har sammanställt en antologi där 100 sverigefinnar i Botkyrka berättar sin historia. Antologin ges ut under den närmaste tiden.

En antologi om sverigefinnar i Haninge kommer också ut den närmaste tiden. Kristian Borg är redaktör för boken där tio Haningebor porträtteras.