RS 12/20: De stormiga årtiondena

Tidningen Ruotsin Suomalainen har varit med om mycket. I närmare sex decennier har tidningen vecka efter vecka och månad efter månad skildrat tidens stormar och tecknat ner sverigefinsk nutidshistoria.

 

Tidningen grundades i början av 1960-talet. Bland grundarna fanns bland annat de välkända sverigefinska profilerna Artturi Similä och Hilja Jensen som tillsammans med Aatto Koivumäki var med om att dela ut det första numret av tidningen Ruotsin Suomalainen på trappan till Medborgarhuset i Stockholm.

Sverigefinska Riksförbundets förbundsmöte hölls av en slump samma dag i samma byggnad och ledamöterna på förbundsstämman fick till sin överraskning var sitt exemplar av den nystartade tidningen Ruotsin Suomalainen.

Samtliga nummer av tidningen finns sparade i vårt arkiv. De avspeglar stämningar från varje årtionde som har gått sedan dess.

 

1960-talet var Urho Kekkonens tid. Sovjetunionen var stort och mäktigt och Finlands spända relation till landets östra granne bestämde tidens melodi.

Kekkonen höll en tät kontakt med sverigefinnarna och besökte finska föreningars aktiviteter flera gånger, betydligt oftare än någon annan finsk president.

 

1960- och 70-talet var stora invandringsår. Man kunde läsa i tidningen en hel del om anpassningsproblemen för de unga invandrarna på olika orter, för de sverigefinska invandrarna var mestadels i 20- och 30-årsåldern.

Kring decennieskiftet arbetade bland annat de välkända journalisterna Pertti Pitkänen och Kari Lumikero som redaktörer på tidningen.

 

Tidningen Ruotsin Suomalainen har också bevittnat stora olyckor och naturkatastrofer.

En av dem var Estonia-olyckan i september 1994. Många sverigefinnar dog i olyckan och tidningens sidor fylldes av intervjuer med sverigefinnar som överlevde den fruktansvärda olyckan till havs.

På morgonen annandag jul 2004 orsakade ett kraftigt jordskalv norr om ön Sumatra en enorm störtvåg, en tsunami. Över 200 000 personer var med om en förfärlig, plötslig drunkningsdöd. Bland dem fanns många sverigefinnar.

I Norden visste man inget om händelserna i Thailand samtidigt som hundratals finländare, bland dem Finlands kommande president Sauli Niinistö, irrade runt i Khao Lak som ödelades av tsunamin.

Den sverigefinske journalisten Kari Lumikero reste omedelbart till Thailand och var sannolikt den första journalist som rapporterade om den enorma omfattningen av tsunamin och om allt det hemska som hade hänt.

I Finland utnämndes Lumikero till årets journalist tack vare denna gärning.

 

2020-talet har inletts med en global coronavirusepidemi som är en naturkraft som kan jämföras med tsunamin. Den här gången är mediernas reaktioner massiva. Tidningen Ruotsin Suomalainen följer situationen och rapporterar för sina läsare om pandeminyheter – på klar och tydlig finska.