RS 1/18: Nackhår, Suomi-kpistar och det nya året 2018

Nu har vi lämnat Finlands 100-årsjubileumsår bakom oss. Det nya året 2018 börjar i politiska kampanjers tecken. Det finska folket går till presidentval den 28 januari. Förhandsröstningen i Sverige börjar den 17 januari. Röstningslokalerna och öppettiderna för dessa publiceras i vanlig ordning i tidningen Ruotsin Suomalainen.

Det finska presidentvalet präglas den här gången av ett överväldigande stöd för den sittande presidenten. Det enorma stödet för Sauli Niinistö kan resultera i att han får över 50 % av rösterna redan i den första valomgången den 28 januari.

Det är dock fortfarande långt kvar till valdagen. De grönas Pekka Haavisto och Sannfinländarnas Laura Huhtasaari är för närvarande de troligaste motkandidaterna till Sauli Niinistö om det blir aktuellt med en andra valomgång.

Var och en av dessa tre kandidater höll ett nyårstal så som det anstår en president. President Sauli Niinistö efterlyste i sitt tal ärlighet och försoning när det gäller historien och det förflutna. Han uttryckte också oro över utslagningen av unga och hoppades på samförstånd och försoning samt påminde om Juhanis uttalande i Aleksis Kivis Sju bröder om att den som vill lyfta upp någon i nackhåret alltid hittar en lämplig anledning att göra det.

De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto påminde i sitt nyårstal om att Finlands självständighet krävt mer än bara Suomi-kpistar. Han lyfte fram hjältar som inte har fått så mycket uppmärksamhet vid firandet av Finlands 100-årsjubileum: en kvinnlig riksdagsledamot från den första tiden av landets självständighet, personer som hjälper asylsökande, unga lantbrukare och lärarna.

Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari meddelade i sitt nyårstal att om hon blir vald till president kommer hon att tillsätta en sanningskommission som får i uppdrag att utreda händelserna i samband med bankkrisen i början av 1990-talet.

Utöver ovanstående har Tuula Haatainen (Socialdemokraterna), Merja Kyllönen (Vänsterförbundet), Nils Torvalds (Svenska folkpartiet) och Matti Vanhanen (Centern) nominerats som partiernas officiella kandidater. Den erfarne politikern Paavo Väyrynen tillför extra färg i valet genom att ställa upp som presidentkandidat för sitt nygrundade parti Medborgarpartiet.

Det är drygt tre veckor kvar till valdagen vilket är en lång tid i politiken.
I finska presidentval har man flera gånger upplevt dramatiska ändringar av stödet för kandidaterna, ofta bara några dagar före valdagen.
Det finns alltid en viss spänning i luften när det finska folket ska välja en ledare för folket.