RS 1/17: Vauhdikas vuosi alkamassa

Vuosi 2017 on alkamassa ja on sopiva aika luoda katsaus tuleviin tapahtumiin, joita uusi vuosi tuo tullessaan. Monenlaista tapahtumaa on tiedossa niin kulttuurin, politiikan kuin ruotsinsuomalaisen kentänkin saralla.

Ruotsinsuomalaisten kannalta vuoden tärkein asia on ehdottomasti Suomen juhlavuosi. Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.
Kyseessä on nykyisten suomalaissukupolvien merkittävin kansallinen syntymäpäivä ja juhlavuosi.
Historiallisen juhlavuoden kunniaksi tullaan järjestämään tuhansia tapahtumia Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Innostus vuoden juhlintaan on suuri, ja siksi eri puolilla Ruotsia tullaan vuoden aikana näkemään suuri määrä erilaisia ruosukenttäväen järjestämiä Suomi 100-tapahtumia.

Esimerkiksi Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto järjestää näyttävän Suomi 100-juhlan 24. helmikuuta ruotsinsuomalaisten päivänä. Puitteet ovat komeat, sillä liitto on varannut juhlaan Tukholman kaupungintalon.

Tukholman Kungsträdgårdenissa järjestetään elokuun lopussa Suomi 100-festivaali. Luvassa on kaikille avoin kaupunkitapahtuma Tukholman sydämessä. Tarjolla on ruokaa, ohjelmaa, kohtaamisia, keskusteluja ja tietenkin monipuolista tekemistä kaikenikäisille, tarkoituksena lisätä modernia Suomea koskevaa tietoa ja kiinnostusta.

Tapahtuman järjestää Team Finland eli Tukholman Suomen suurlähetystö, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari, viennin edistämistä harjoittava Finpro sekä Ålandskontoret. Myös ruotsinsuomalaiset järjestöt ovat mukana tapahtumassa.
Muista Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumista ja tilaisuuksista saa lisätietoja seuraamalla Ruotsin Suomalainen -lehteä.

Urheiluvuoden 2017 merkittävimpiä tapahtumia ovat muun muassa hiihdon MM-kisat 22.2.–5.3. Lahdessa. Hiihdon lisäksi MM-kisoissa kilpaillaan mitaleista myös mäkihypyssä ja yhdistetyssä.
Yleisurheilun MM-kisat 2017 pidetään Lontoon Olympiastadionilla 4.–13. elokuuta ja ruotsinsuomalaisten kannalta tärkeä on Suomi-Ruotsi–maaottelu, joka käydään tänä vuonna Tukholman stadionilla 2.–3. syyskuuta.

Ruotsinsuomalainen kulttuurivuosi pyörähtää käyntiin heti tammikuussa.
Riksteatern ja Kajaanin kaupunginteatteri järjestävät teatterikiertueen. Näytelmän nimi on Veden muistista ja se on Emmi Itärannan romaaniin Teemestarin kirja perustuva dramatisointi.

Politiikan vuosi 2017 tulee niin Suomessa kuin Ruotsissakin olemaan ankaran kampanjoinnin aikaa, kun seuraava vuosi on molemmissa maissa vaalivuosi.
Suomi valitsee presidentin vuoden 2018 alussa ja Ruotsissa käydään saman vuoden syksyllä valtiopäivävaalit.