RS 1/17: Ett händelserikt år har börjat

Så här i början av 2017 är det lämpligt att rikta blicken mot årets kommande evenemang. Vi har framför oss ett händelserikt år inom såväl kulturen och politiken som det sverigefinska fältet.

Firandet av det självständiga Finlands 100-årsjubileum är utan tvekan årets stora händelse för sverigefinländarna.
Det är fråga om dagens finska generationers viktigaste nationella bemärkelsedag och jubileumsår.
Den historiska årsdagen kommer att firas med tusentals evenemang i Finland och runt om i världen. Engagemanget inför firandet är stort och under året kommer även sverigefinska föreningar och organisationer att anordna hundratals evenemang runt om i Sverige för att fira Finlands 100-årsjubileum.

Sverigefinska riksförbundet arrangerar till exempel ett imponerande 100-årsfirande på sverigefinnarnas dag den 24 februari. Förutsättningarna för firandet är utmärkta då förbundet har bokat Stockholms stadshus för arrangemanget.

I slutet av augusti hålls festivalen Finland 100 år i Kungsträdgården i hjärtat av Stockholm. Tillställningen är öppen för alla och i programmet finns mat, underhållning, möten, samtal och naturligtvis olika aktiviteter för alla åldrar i syfte att sprida information och väcka intresse för det moderna Finland.

Evenemanget arrangeras av Team Finland, dvs. Finlands ambassad i Stockholm, Finsk-svenska handelskammaren, Finpro som arbetar med exportfrämjande åtgärder och Ålandskontoret. Även sverigefinska organisationer deltar i arrangemanget.
Information om andra arrangemang och tillställningar för firandet av Finland 100 år kommer att publiceras i tidningen Ruotsin Suomalainen.

En av årets viktigaste idrottshändelser är Skid-VM i Lahtis 22.2–5.3. Förutom längdskidåkning tävlar man under VM om medaljer i backhoppning och nordisk kombination.
Världsmästerskapen i friidrott 2017 kommer att arrangeras på Londons Olympiastadion 4–13 augusti. Den för sverigefinländarna viktiga landskampen Finland-Sverige kommer under 2017 att äga rum på Stockholms Stadion 2–3 september.

Det sverigefinska kulturåret inleds redan i januari.
Riksteatern och stadsteatern i Kajana ger sig ut på en gemensam turné med pjäsen ”Ur vattnets minne”. Dramatiseringen av pjäsen bygger på Emmi Itärantas roman ”Veden muistista”.

Inom politiken är 2017 ett år av intensiva kampanjer både i Finland och Sverige inför 2018 som är ett valår i båda länderna.
Finland väljer president i början av 2018 och i Sverige hålls ett riksdagsval under hösten 2018.