RS 11/19: Sverigefinländarna är ett djurälskande folk

Sällskapsdjur av olika storlekar är viktiga följeslagare för oss människor. Beroendet av sällskapsdjur ökar när ensamheten ökar eftersom det kan vara svårt att ersätta en vänskap. I många av våra läsarfamiljer finns katter, hundar, hamstrar, kaniner och andra sällskapsdjur som ofta är oersättliga och älskade följeslagare och familjemedlemmar.

Det framgår av forskningsrapporten Hyvää elämää koiran kanssa [Det goda livet med en hund] som kom ut i Finland 2016 att en positiv relation med ett sällskapsdjur återspeglar sig i omgivningen och inställningen till andra människor.

Den som äger ett sällskapsdjur upplever livet som positivt, är mindre deprimerad och ensam och har ofta bättre sociala relationer.

Ägarna av sällskapsdjur upplever ofta att de får mer ut av relationen med sitt sällskapsdjur än av sina mänskliga relationer: kontakten med en burrig kamrat bjuder på både trofasthet, ärlighet, äkthet, lojalitet, osjälviskhet och ovillkorlig kärlek.

Betydelsen av sällskapsdjur har märkts även i de finska presidentfamiljerna.

President Sauli Niinistös och fru Jenni Haukios åtta år gamla bostonterrier Lennu är för närvarande Finlands mest kända sällskapsdjur.

Lennu har blivit en mediakändis som poserar vant i Niinistös Twitterinlägg tillsammans med presidenten och hans son Aaro.

President Tarja Halonens två katter Miska och Rontti blev snabbt mediafavoriter när de flyttade till Talludden år 2000 tillsammans med den nyvalda statschefen och hennes make Pentti.

Under valrörelsen 2006 såldes fler kort som föreställde landets två mest kända katter än kort på presidentkandidat Halonen.

Även Mauno Koivisto som var Finlands president 1982-1994 var förtjust i hundar.

Svartvita Santtu som i folkmun döptes till rikets första mops brukade delta i presidentens föredragningar. En förlamning blev Santtus öde och han efterföljdes av presidentens dotter Assis mops Pontus som också erövrade det finska folkets hjärtan.

President Urho Kekkonen blev känd bland djurälskarna genom två ryska vinthundar som han i april 1969 fick i gåva från den sovjetiska statsledningen.

Kekkonens promenader med vinthunden Ludmila längs stränderna i stadsdelen Mejlans i Helsingfors blev en nationell sevärdhet. Kekkonen tog hundarna med sig även på sina skidturer.

Makarna Kekkonen berättade om sitt liv med hundarna i en tv-intervju i finska YLE 1970.

– De saknar talförmåga men är annars precis som vi människor, konstaterade presidentfrun Sylvi Kekkonen.

En faktabok om de finska presidenternas sällskapsdjur kom nyligen ut i Finland (Meri Eskola. Presidenttiemme lemmikit, 175 sidor, Docento 2019). Vi rekommenderar den för den som vill veta mer om ämnet.