RS 11/19: Ruotsinsuomalaiset ovat eläinrakasta kansaa

Erikokoiset karvaturrit ovat ihmisille tärkeitä kumppaneita ja kun ihmisten yksinäisyys on lisännyt lemmikkiriippuvuutta, niin ystävyyttä on vaikea korvata. Hyvin monesta RS -lehteä lukevasta taloudesta löytyy kissoja, koiria, hamstereita, kaneja ja muita lemmikkejä, jotka ovat usein korvaamattomia ja rakastettuja seuralaisia ja perheenjäseniä.

Suomessa vuonna 2016 julkaistusta Hyvää elämää koiran kanssa -tutkimuksesta selviää, että hyvä suhde lemmikkiin heijastuu monin tavoin ympäristöön ja vaikuttaa suhtautumiseen muihin ihmisiin. Lemmikinomistaja tuntee elämän positiivisena, on vähemmän masentunut ja vähemmän yksinäinen, ja sosiaaliset suhteet ovat yleensä parempia.

Usein lemmikkieläimen omistajat tuntevat saavansa enemmän ihmisen ja eläimen suhteesta kuin ihmissuhteesta: karvaiseen kaveruuteen kuuluvat luotettavuus, rehellisyys, aitous, uskollisuus, pyytettömyys ja ehdoton rakkaus.

Lemmikkien merkitys on huomattu myös presidentillisissä piireissä.

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kahdeksanvuotias bostonterrieri Lennu on tällä hetkellä tasavallan tunnetuin lemmikki. Lennusta on tullut mediajulkkis, joka poseeraa Niinistön Twitter-postauksissa komeasti yhdessä presidentin ja tämän Aaro-pojan kanssa.

Presidentti Tarja Halosen kaksi kissaa Miska ja Rontti muuttivat Mäntyniemeen vastavalitun valtionpäämiehen ja tämän puolison Pentin kanssa vuonna 2000 ja niistä tuli median suosikkeja. Vaalien 2006 alla valtakunnan ykkösmirreistä tehdyt postikortit menivät paremmin kaupaksi kuin presidenttiehdokas Halosesta tehdyt kortit.

Myös Mauno Koivisto (Suomen presidentti 1982–1994) oli mieltynyt koiriin. Valtakunnan ensimmäiseksi mopsiksi kansan suussa ristitty mustavalkoinen Santtu tapasi osallistua presidentin esittelyihin. Santun kohtaloksi tuli halvaus ja sen seuraajaksi ja tuli Assi-tyttären mopsi nimeltä Pontus, joka sekin valtasi kansan sydämet.

Presidentti Urho Kekkonen tuli eläinmaailmassa tunnetuksi Neuvostoliiton valtiojohdon huhtikuussa 1969 lahjoittamista kahdesta venäjänvinttikoirasta. Kekkosen kävelyretkistä Helsingin Meilahden rannoilla Ludmila-vinttikoiran kanssa tuli kansallinen nähtävyys. Urho Kekkonen otti koirat mukaansa myös hiihtolenkeilleen. Kekkoset kertoivat elämästään koirien kanssa Ylen Koti-ilta-tv-haastattelussa vuonna 1970. – Puhetaito puuttuu, muuten ihmisestä kävisi, linjasi rouva Sylvi Kekkonen ohjelmassa.

Suomen presidenttien lemmikkieläimistä ilmestyi hiljakkoin Suomessa tietokirja (Meri Eskola. Presidenttiemme lemmikit, 175 sivua, Docento 2019), jota RS-lehden toimitus suosittelee aiheesta lisätietoja haluaville.