RS 11/17: Striden om presidentposten är inte avgjord

Finland väljer landets nästa president i januari nästa år.

President Sauli Niinistö besökte Stockholm i måndags. Han lade ner en krans vid Finlandsmonumentet i Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförenings fest till minne av vinter- krigets slut och träffade krigsveteraner vid en mottagning på Finlands ambassad.
President Sauli Niinistö besökte Stockholm i måndags. Han lade ner en krans vid Finlandsmonumentet i Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförenings fest till minne av vinter-
krigets slut och träffade krigsveteraner vid en mottagning på Finlands ambassad.

Presidentspelet pågår för fullt även om alla kandidater ännu inte är offentliggjorda.

Hittills har man fått namnen bekräftade på två säkra kandidater och en tredje som är nästan säker.

Centern var ute i god tid och utsåg redan i juni 2016 veteranpolitikern Matti Vanhanen till sin kandidat. Partiet försöker på allvar vinna presidentposten med hjälp av en kompetent och trovärdig kandidat.

I mitten av februari utsåg De Gröna riksdagsledamoten Pekka Haavisto till sin kandidat. Haavisto hade stora framgångar i presidentvalet 2012 och var under valets andra omgång motkandidat till Sauli Niinistö.

En tredje relativt säker kandidat är Vänsterförbundets europaparlamentariker Merja Kyllönen som i början av februari meddelade att hon ställer sig till förfogande om Vänsterförbundets partifullmäktige utser henne till sin kandidat. Något formellt beslut om partiets kandidat har ännu inte fattats.

Finlands Socialdemokratiska parti (SDP) har ännu inte utsett någon kandidat.
Det har varit svårt att hitta en kandidat eftersom många i partiet fortfarande kommer ihåg hur dåligt stöd Paavo Lipponen fick i presidentvalet 2012.

Förra veckan meddelade partiets ordförande Antti Rinne att Socialdemokraterna kommer att utse en egen kandidat till valet 2018, men att man ännu inte har hittat en lämplig person.

Bland Sannfinländarna har försvarsminister Jussi Niinistö meddelat att han överväger att ställa upp som kandidat medan partiets ordförande Timo Soini har meddelat att han inte ställer upp i kampen om presidentposten.

Den viktigaste frågan inför nomineringen av kandidater är om den sittande presidenten Sauli Niinistö som tillhör Samlingspartiet ställer upp som kandidat. Det är fortfarande en öppen fråga. Enligt opinionsundersökningar är Niinistö det finska folkets överlägsna favorit till presidentposten.

Niinistö har så starkt stöd att om han ställer upp som kandidat kommer han med största sannolikhet att bli vald till president för en andra sexårsperiod 2018–2024.

Niinistö håller fortfarande inne med sitt svar. I politiken är allt möjligt, även att Sauli Niinistö inte ställer upp för omval. I så fall kommer situationen att vara helt öppen.

Presidentvalet är Finlands viktigaste val. Under valkampanjen för man öppna diskussioner om de grundläggande politiska frågorna. I Finland är presidenten också en stark makthavare, i synnerhet i utrikespolitiken. Under de senaste åren har världens politiska miljö förändrats mot en större osäkerhet, vilket gör att presidentens roll blir ännu viktigare.

Republikens president är en förebild för hela finska folket och därmed även sverigefinländarnas president. I Sverige finns drygt 120 000 permanent bosatta finska medborgare.

De finska presidenterna har genom tiderna sett sverigefinländarnas situation som viktig och de har också besökt Sverige och träffat representanter för gruppen. Innehavaren av denna inflytelserika post har goda möjligheter att bidra positivt till det finska språkets ställning i Sverige.

Finländarna på den här sidan Östersjön följer presidentvalet med stort intresse och presidentkandidaterna har även lokala stödgrupper.