RS 11/16: Lisää ruosumediaa

Sunnuntai-iltana 13. maaliskuuta SVT:llä alkoi uunituore, ruotsalaisten Suomi-kuvaa raikastava Finnomani-sarja, joka haluaa näyttää Suomi-neidon modernit kasvot. Kuusiosainen sarja nähdään SVT2-kanavalla sunnuntai-iltaisin klo 18.30. Ohjelman vetäjinä toimivat Maija Waris ja Lina Puranen.

Ohjelmasarjassa kaksikko kiertää ympäri Suomea esitellen tuoreempaa kuvaa Suomesta ajankohtaisten taiteilijoiden ja kulttuurihenkilöiden kautta. Jokaisen jakson aiheena on joku ennakkoluulo.
Jaksojen teemama ovat mm. suomalainen tyyli, suomalainen mies, alastomuus, urheilu, melankolia ja tietenkin suomen kieli. Ohjelman vetäjät purkavat teemoja yhdessä tunnettujen suomalaisten kanssa, joiden taide, musiikki ja kirjat jollain lailla käsittelevät aihepiiriä.
Waris ja Puranen toivovat, että ohjelman myötä Suomi-kuva saa uusia, ansaitsemiaan ulottuvuuksia.

Toinen SVT:n suomenkielisen tuottama korkeatasoinen ohjelmasarja on talkshow ”Ei saa peittää”. SVT2-kanavalla sunnuntaisin klo 18.00 lähetettävän sarjan juontaja on toimittaja Christian Bertell.

Näyttelijä Jarmo Mäkinen on seikkaillut vuodesta 2013 lähtien K-Raudan mainoksissa, joiden myötä hänestä on tullut yksi tunnetuimpia suomalaishahmoja Ruotsissa.
Mäkisen esittämä maanläheinen, moniin perinteisiin suomalaisiin tunnusmerkkeihin nojaava mieshahmonsa on niin iskevä, että se on synnyttänyt ruotsalaisia viihdeparodioita.

Kuluneen vuoden aikana ruotsinsuomalaiset ovat olleet suhteellisen hyvin esillä Ruotsin tv-kanavilla. Kun kyseessä on maan suurin kielellinen ja kansallinen vähemmistö, niin ruotsinsuomalaisten itse tuottamaa ruotsinsuomalaisista kertovaa ohjelmaa kaivattaisiin SVT:n ja myös muiden valtakunnallisten tv-kanavien ohjelmistoon huomattavasti enemmän.

Jutunaiheita ja kerrottavaa aiheesta löytyy todella runsaasti, ja olisikin aika harkita oman ruotsinsuomalaisen valtakunnallisen tv-kanavan perustamista. Tämän lisäksi ruotsinsuomalaisten radiokanavan tulisi voida lähettää koko maassa samalla FM-taajuudella ympäri vuorokauden.

Riippumaton julkisen palvelun tiedonvälitys on kansakunnalle elintärkeä asia. Erityisen tärkeä se on kielivähemmistöille, joihin ruotsinsuomalaiset kuuluvat.