RS 11/16: Bredare sverigefinskt medieutbud efterlyses

På söndag kväll den 13 mars visade SVT den första delen av en nyproducerad serie Finnomani som ska fräscha upp svenskarnas bild av Finland och visa landets nya moderna ansikte. Serien på sex delar visas på SVT2 på söndagskvällar kl. 18.30. Programmet leds av Maija Waris och Lina Puranen.

I programserien åker duon runt i Finland och presenterar en modernare bild av Finland med hjälp av olika konstnärer och kulturpersonligheter. Varje avsnitt har någon fördom som tema.
Som teman har man valt bland annat den finska stilen, finske mannen, nakenheten, sporten, melankolin och självklart även det finska språket. Programledarna ventilerar dem tillsammans med kända finländare vars konst, musik och böcker på ett eller annat sätt berör det aktuella temat.
Waris och Puranen hoppas att de i och med programserien kan bredda bilden av Finland med nya, välförtjänta dimensioner.

En annan högklassig programserie som är producerad av SVT:s finska redaktion är talkshowen Ei saa peittää (Får ej övertäckas). Programledare för serien som sänds på SVT2 på söndagar kl. 18.00 är redaktör Christian Bertell.

Skådespelaren Jarmo Mäkinen har sedan 2013 varit frontfigur för K-Rautas reklam i Sverige. Reklamrollen har gjort honom till en av de mest kända finska karaktärerna i Sverige.
Mäkinens jordnära mansfigur som anspelar på flera drag som ses som traditionellt finska är så slagkraftig att den har gett upphov till ett antal parodier inom den svenska nöjesvärlden.

Under det gångna året har den sverigefinska minoriteten varit relativt väl synlig på de svenska TV-kanalerna. Eftersom det handlar om landets största språkliga och nationella minoritet skulle man gärna vilja se ännu fler egenproducerade sverigefinska program både i SVT:s och de övriga rikstäckande kanalernas utbud.

Det finns gott om teman och material att ta upp och det skulle också vara på tiden att överväga att starta en egen nationell sverigefinsk TV-kanal. Sverige borde även ha en sverigefinsk radiokanal som sänder dygnet runt över hela landet på en och samma FM-frekvens.

En oberoende informationsförmedling i form av public service är av avgörande betydelse för hela nationen. Särskilt viktig är den för de språkliga minoriteterna, däribland sverigefinländarna.