RS 11/23: Vaalikevät Suomessa

Puolueiden ja ehdokkaiden vaalikampanjat käyvät parhaillaan täysillä Suomessa. Menossa on ankara kamppailu Arkadianmäen 200 edustajanpaikasta.

Suomen eduskuntavaalien vaalipäivä on 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa Suomessa ja Ruotsissa 22. maaliskuuta.

Kevään vaalien kannatusgalluppeja johtaa selkeästi kokoomus noin 22% kannatuksellaan, mutta heti perässä tulevat Sdp ja perussuomalaiset, joiden molempien kannatusprosentit liikkuvat 20% kieppeillä.

Suomen perinteisen valtapuolueen, keskustan kannatus on vajonnut ennätysalhaalle, hiukan alle 10% tuntumaan viime kuukausien gallupeissa.

Vihreät tulevat aivan keskustan kintereillä reilun 9 prosentin kannatuksellaan. Vasemmistoliiton kannatus liikkuu 8 prosentin ja Rkp:n noin 5 prosentin tuntumassa.

Suomen kolmen suuren, kokoomuksen, perussuomalaisten ja sosialidemokrattien kannatus on viime vuodet säilynyt melko pitkään vakaana. Suurin muutos on, että kokoomuksen kannatus on noussut selvästi.

Kun Ukrainan sota alkoi ja äänestäjien mielipide kääntyi selkeästi Nato-jäsenyyden kannalle, on perinteisesti Nato-myönteinen Kokoomuspuolue lisännyt suosiotaan.

Suomen eduskuntavaalien 2023 äänestyshuoneistot avataan Ruotsissa 22. maaliskuuta. Ruotsissa asuu pysyvästi yli 120 000 Suomen kansalaista, joilla on äänioikeus Suomen valtiollisissa vaaleissa.

Tarkat tiedot Ruotsin ennakkoäänestyspaikkojen osoitteista ja aukioloajoista löytyvät lehden vaalisivuilta.

Näissä vaaleissa ruotsinsuomalaiset voivat äänestää myös kirjeitse. Äänestysasiakirjat on erikseen tilattava Suomesta tilauspalvelusta, joka löytyy nettiosoitteesta Vaalit.fi. Kirjeäänen tulee olla perillä äänestäjän koti- tai väestökirjanpitokunnan vaalilautakunnassa viimeistään 31.3.2023.