RS 11/22: Allt förändrades på Sverigefinnarnas dag

År 2022 fick en lovande start i idrottens tecken. Vinter-OS hölls i Peking 4–20 februari. Finländarnas och även sverigefinländarnas framgångar – framför allt Iivo Niskanens, Martin Ponsiluomas och det finska ishockeylandslagets OS-medaljer värmde sverigefinska hjärtan.

I början av februari fick vi också ett glädjande besked om att coronaviruspandemin som har plågat oss i två års tid är på väg att avta.

Den svenska regeringen meddelade att samtliga coronarestriktioner hävs onsdagen den 9 februari. I Finland beslöt man att häva restriktionerna helt senast den 1 mars.

Restriktionerna var borta och man firade därför ivrigt Sverigefinnarnas dag den 24 februari på olika håll i Sverige med både flagghissning, högtidstal och olika programnummer. På några orter arrangerades även sverigefinska veckor.

Den 24 februari som är en traditionell och officiell jubileumsdag för sverigefinnarna i den svenska almanackan stannar nu i världshistorien i evig tid.

Det beror på att Ryska federationen inledde ett storskaligt väpnat angrepp mot Folkrepubliken Ukraina 24.2.

Finlands och Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska ställning och hela den europeiska säkerhetsordningen förändrades plötsligt när Ryssland inledde sitt anfall. Även finländarnas och svenskarnas inställning till Nato skakades om över en natt.

Häftiga strider pågår och vi vet inte hur situationen ser ut när kriget i Ukraina en dag är över.

Frågorna om krig och fred och Finlands och Sveriges position i Europa är två frågor som nu ligger på våra politiska ledares bord.