RS 11/20: Ny finsk film på turné

Ett antal nya finska filmer visas åter runt om i Sverige. Just nu kan man se filmerna Olen suomalainen (Mitt hjärta är finskt) som skildrar sångarlegenden Kari Tapios liv, dramafilmen Ihmisen osa (Människans lott) och filmen Marian paratiisi (Marias paradis) som skildrar livet i en sekt.

 

Kari Tapani Jalkanen som gick bort i december 2010 är en av Finlands genom tiderna mest framgångsrika schlagerartister. Han har spelat in hundratals låtar av vilka några av de mest kända är Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen, Viisitoista kesää, Mun sydämeni tänne jää, Täällä Pohjantähden alla och Aikaan täysikuun.

Filmen Mitt hjärta är finskt nådde stor publikframgång i Finland när den visades under hösten 2019. Filmen är regisserad av Aleksi Mäkelä och rollen som Kari Tapio spelas av Matti Ristinen.

 

Filmen Människans lott som är baserad på Kari Hotakainens succéroman är regisserad av Juha Lehtola. Filmens huvudperson Pekka Malmikunnas (Hannu-Pekka Björkman) företag har gått i konkurs, men han har lyckats övertyga alla om att han fortfarande är verkställande direktör för ett stort IT-företag. Det har blivit ett heltidsarbete för honom att upprätthålla kulissen. I Finland har Människans lott fått fem nomineringar för bästa film inför Jussigalan.

 

Marias paradis är en berättelse om sektledaren Maria Åkerblom som föddes 1898 under fattiga förhållanden. Filmens händelser är förlagda till 1900-talets början. När Maria var 14 år började hon se profetiska drömmar. Redan som barn började hon predika i trakterna av Karleby. Filmen handlar om Maria Åkerblom (Pihla Viitala) och sekten Åkerblomrörelsen som samlades runt henne.

 

Närmare information om tiderna och platserna för turnén med de ovannämnda filmerna finns på vår tidnings annonssidor.