RS 10/19: Kekkonen osasi mediapelin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tehtiin viime viikon keskiviikkona lonkkaleikkaus. Niinistöllä todetusta nivelkulumasta oli kerrottu julkisuuteen hyvissä ajoin eli jo viime vuoden toukokuussa.

Presidentti Niinistö twiittaili sairasvuoteeltaan pirteänä heti leikkauksen jälkeen ja kotiutui sairaalasta viime viikon perjantaina. Niinistö jatkaa leikkauksesta kuntoutumista virka-asunnollaan Mäntyniemessä. Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa, että presidentti Niinistö osallistuu Pietarissa 9.-10.4. järjestettävään Arktiseen foorumiin, eli presidentin toipumisen odotetaan sujuvan ripeässä tahdissa.

Ruotsinsuomalaiset tietävät, että lonkkavaivat ovat vakava asia. Kyseessä on ikääntyvän väestön ongelma. Ruotsissa hoidetaan joka vuosi noin 18 000 lonkkamurtumapotilasta. Heidän keski-ikänsä on 80 vuotta. Joka neljäs lonkkamurtuman saanut menehtyy vuoden sisällä. Monelle leikkaus tietää joutumista pysyvään laitoshoitoon.

Uutinen presidentin lonkkaleikkauksesta tuntuu pieneltä, mutta se ei ole laisinkaan vähäpätöinen asia. Tasavallan presidentti on Suomen kansan päämies ja maan isä. Siksi kansa seuraa viran haltijan terveydentilaa erittäin tarkasti.

Monet Ruotsin Suomalainen -lehden lukijat muistavat vielä, kun presidentti Urho Kekkoselle tehtiin eturauhasleikkaus vuonna 1974. Hän hoisi massamediajulkisuuden mestarillisen taitavasti, antaen aiheesta erikoishaastattelun ja neuvoja eturauhasvaivoista kärsiville sairaalavuoteeltaan leikkauksen jälkeen.

Kekkonen myös kutsui joukkotiedotusvälineiden edustajat seuraamaan presidentin esittelyä Meilahden sairaalassa, kun Kalevi Sorsan johtama hallitus ja aamutakissa ollut presidentti kohtasivat toisensa. Syntyi kuva vitaalista ja vahvasta johtajasta, joka miehisellä ja ansiokkaalla tavalla rikkoi eturauhaseen liittyviä tabuja.

Muidenkin Suomen presidenttien terveysasiat ovat nousseet uutisiksi. Tuoreessa muistissa ovat esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaaren polvinivelvaivat ja presidentti Tarja Halosen kuulo-ongelmat.

Pääministeri on Suomessa kansakunnan toimitusjohtajan asemassa. Niinpä pääministeri Juha Sipilän ja pääministeriksi pyrkivän SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen terveydentilasta on viime aikoina julkisuudessa kohuttu runsaasti, ja huhtikuun eduskuntavaalien lähestyminen tuo lisää vauhtia uutismyllyyn.

Valtionpäämiesten terveysongelmat ja niistä tiedottaminen ovat demokratian kannalta erittäin tärkeä asia. Nykypäivän Suomessa tiedotus on hoidettu mallikkaalla tavalla, josta kelpaa ottaa oppia muuallakin päin maailmaa.