RS 10/19: Kekkonen behärskade mediespelet

Finlands president Sauli Niinistö genomgick en höftledsoperation på onsdagen i förra veckan. Information om den konstaterade ledförslitningen hade publicerats i god tid, dvs. i maj i fjol.

 

President Niinistö tweetade käckt från sin sjuksäng direkt efter operationen och blev utskriven från sjukhuset i fredags. Han fortsätter med rehabiliteringen i sin tjänstebostad Talludden.

Presidentens kansli har meddelat att presidenten kommer att delta i Arktiskt forum i St. Petersburg 9–10.4. Man förväntar sig således att presidenten återhämtar sig raskt.

 

Sverigefinländarna vet att höftbesvär ska tas på allvar och att höftbesvär drabbar den äldre befolkningen. Varje år behandlar man i Sverige ca 18 000 personer med höftfraktur. Deras genomsnittsålder är 80 år. Var fjärde person som råkar ut för en höftfraktur avlider inom loppet av ett år. För många innebär en höftoperation institutionsvård livet ut.

 

Nyheten om presidentens höftoperation kan uppfattas som en bagatell, men det handlar inte om en bagatell. Presidenten är det finska folkets överhuvud och landsfader. Medborgarna följer därför upp sin huvudmans hälsotillstånd mycket noga.

 

Många läsare av tidningen Ruotsin Suomalainen kommer fortfarande ihåg president Urho Kekkonens prostataoperation 1974.

Han var otroligt skicklig på att hantera publiciteten i massmedia. Han gav en särskild intervju om saken och gav efter operationen råd från sjukbädden till andra med prostatabesvär.

 

Kekkonen inbjöd också representanter för massmedia att följa presidentens föredragning på Mejlans sjukhus vid ett möte med regeringen som leddes av Kalevi Sorsa. Presidenten själv var iklädd en morgonrock.

Han gav en bild av en vital och stark ledare som på ett manligt och förtjänstfullt sätt undanröjde tabun om prostatan.

 

Även andra presidenters hälsotillstånd har behandlats offentligt i Finland.

Många minns till exempel president Martti Ahtisaaris problem med knälederna och president Tarja Halonens hörselproblem.

 

Statsministern har i Finland ställning som nationens verkställande direktör.

Statsminister Juha Sipiläs och statsministerkandidat Antti Rinnes hälsotillstånd har under den senaste tiden också väckt stor uppståndelse i offentligheten och det kommande riksdagsvalet i april ökar intresset ytterligare.

 

Statschefernas hälsoproblem och informationen om dem är en mycket viktig sak ur demokratins synvinkel. I dagens Finland har informationen skötts på ett elegant sätt som även andra länder borde ta lärdom av.