RS 10/18: Mycket på gång inom konsten

Den sverigefinska konsten blomstrar. Antalet konstutövare ökar och de sverigefinska konstgallerierna arrangerar högklassiga utställningar året om.

De sverigefinska bildkonstnärernas förening Suomiart nådde i somras den aktningsvärda åldern av 40 år.

Syftet med Suomiart är att lyfta fram sverigefinsk konst och konstnärer. Föreningen har närmare 200 medlemmar som har sina rötter i Finland. Flera av dem har även nått internationella framgångar.

Bland medlemmarna finns bildkonstnärer, skulptörer, fotografer, keramiker, textilkonstnärer, grafiker och glaskonstnärer. Många av dem har konsten som sin huvudsysselsättning och flera har egna gallerier i Sverige.

Varje år utser Suomiart årets konstnär och arrangerar också utställningar i Finland.

Galleri Cupido i Gamla stan i Stockholm är ett av de mest kända sverigefinska konstgallerierna.
Cupidos ägare Marjatta Nenander grundade galleriet 1980. Till och med den 11 mars kan man i galleriet se den sverigefinska skulptören och ösmobon Sam Westerholms utställning.

Ulla Honkanens konstvägg Stilleben visas t.o.m. 28.3 i Finska bokhandeln i Stockholm. Silja Wagers utställning Färg och natur – två språk kan ses på Finlandsinstitutets bibliotek t.o.m. 1.6. Ulla Pohjanens konst visas till och med den 23 mars i Borgerskapets Enkehus på Södermalm i Stockholm.

Suomiarts konstutställning och konstförsäljning hålls i år den 16 juni klockan 12-17 i tidningen Ruotsin Suomalainens lokaler på Brännkyrkagatan 66 på Södermalm i Stockholm.
I utställningen ingår verk av närmare 20 sverigefinska konstnärer.

Alla konst- och kulturvänner är välkomna till evenemanget.