RS 10/17: Med hjärtat fyllt av finsk musik

Under våren får sverigefinländarna njuta av finska toppartisters uppträdanden på flera orter.

Schlagertävlingen Iskelmämestarit, tidigare Vihreät niityt, som anordnas under schlagerveckan i Kiuruvesi (Kiuruveden iskelmäviikko) ordnar under våren uttagningar för artister från Sverige. Kvaltävlingarna i Sverige arrangeras av Eskilstuna Finska förening. Tävlingarna hålls i tre omgångar, 11.3, 1.4 och 13.5 och man välkomnar även äldre deltagare.
Deltagarna i kvaltävlingarna i Eskilstuna har möjlighet att gå vidare till semifinalen inför finalen som äger rum i Kiuruvesi under juli. De som är intresserade av att delta kan begära ytterligare information från Eskilstuna Finska förening.

De svenska uttagningarna till karaokesångtävlingen Kultakurkku anordnas av tidningen Ruotsin Suomalainen med början den 18 mars vid Tyresö finska förening. Uttagningstävlingar hålls sedan varje vecka på olika orter i Sverige. Tävlingarna kulminerar den 6–7 oktober i en final på Himos Arena i Jämsä där tusentals karaokevänner kommer att samlas.
Programledare för turnén i Sverige är Nina Akerman som utsågs till Finlands tangoprinsessa vid Tangofestivalen i Seinäjoki 2016. Ytterligare information lämnas av redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen.

Musikerna Seppo Hovi, Jaakko Ryhänen och Pentti Lasanen är välbekanta för hela finska folket. Alla tre fyller nu jämna år och de firar sitt gemensamma jubileumsår i form av en stor turné som kulminerar i konserten En kväll att minnas i Stockholms konserthus den 2 april.

Ilkka Lipsanen som också är känd under artistnamnet Danny kommer till Olofström den sista helgen i maj. Han har med sig ett stort antal välkända finska artister som tangodrottningen Susanna Heikki och tangokungen Erkki Räsänen.
Helgen i Olofström kring den 26 maj bjuder den finska dans- och popmusikens vänner på en del riktiga höjdpunkter.