RS 10/24: Suomen uuden presidentin ensimmäinen valtiovierailu Ruotsiin 23.–24. huhtikuuta

Valta Suomessa on vaihtunut. Uuden tasavallan presidentin Alexander Stubbin virkakausi alkoi viime viikon perjantaina levottomissa maailmanoloissa.

Monet Suomen presidentit ovat viime vuosikymmeninä joutuneet ohjaamaan valtiolaivaa suurten historiallisten muutosten myrskyissä.

Mauno Koiviston virkakaudella Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto romahti. Martti Ahtisaari toimi kätilönä kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Sauli Niinistön kaudella alkoi Ukrainen kriisi ja Suomi liittyi Natoon.

Suomen suhde länteen on sementoitu uusin vahvoin sopimuksin, ja näyttää siltä, että Stubbin kaudella ei uusia valtiosopimuksia ole tulossa.

Mutta globaali murros jatkuu. Menossa on vallan uudelleenjako, uusi maailmanjärjestys on syntymässä, mutta me emme vielä tarkkaan tiedä mihin se johtaa.

Euroopassa käydään sotaa ja Ukrainan tilanteessa rauhanomaista ratkaisua ei ole näköpiirissä. Levoton maailmantilanne vaatii presidentiltä valppautta ja toisinaan hyvinkin nopeaa toimintaa.

Pohjoismainen yhteistyö on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ansiosta entisestäänkin tiivistynyt.
Suomen uusi presidenttipari tekee ensimmäisen valtiovierailunsa Ruotsiin 23.–24. huhtikuuta. Vierailun isäntänä toimivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.

Ruotsinsuomalaisten yhteisöjen edustajat, jotka haluavat tavata Suomen uuden presidenttiparin tai kutsua heitä tutustumiskäynnille eri instituutioihin kuten kouluihin voivat kääntyä Tukholman Suomen suurlähetystön puoleen.