RS 10/20: Enköpingsborna får en egen antologi på självständighetsdagen

Den sverigefinske författaren Jorma Keskitalo flyttade till Sverige 1969 från Kestilä. Idag bor han i Enköping. Hans femte roman ”Paljon jäi sanomatta” kom ut i maj. Under ett par års tid har Jorma samlat och sammanställt Enköpings sverigefinnars berättelser till en antologi. Novellsamlingen där åtta enköpingsbor berättar sin historia kommer ut och presenteras den 6 december. Sverigefinska antologier har tidigare släppts bland annat i Lindesberg och Olofström.

Susanna Alakoskis Bomullsängeln som är den första delen av en serie på fyra släpptes i augusti. Hennes bokserie är en ambitiös historisk skildring och en episk släktberättelse som börjar i Finland under 1900-talets början och avslutas i dagens Sverige där mödrar och döttrar i fyra generationer berättar sin egen historia.

Huvudperson i bokens första del är Hilda som arbetar på Vasa Bomullsfabrik i början av 1900-talet. Förebild till bokens huvudperson är Susanna Alakoskis mormor Hilda Vainionpää. Andra delen i serien kommer ut i höst. Tonvikten i den ligger på livsskeden för Hildas barn som har flyttat till Sverige.

Saara Turunen är ett av de mest kända namnen inom dagens finska litteratur.

I sina verk studerar Turunen könet, kvinnligheten och konsten. Turunen är även en uppskattad teaterregissör och pjäsförfattare. Hennes verk är översatta till flera språk och de har framförts på flera håll i världen.

Saara Turunen kommer på författarbesök till Finlandsinstitutet i Stockholm måndagen den 9 mars 2020 kl.18.30.