RS 1/23: 2023 – Suomen politiikan pelivuosi

Alkanut vuosi 2023 on Suomessa vaalivuosi. Kevään eduskuntavaalien vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

Ennakkoäänestys alkaa Suomen ja Ruotsin ennakkoäänestyspaikoissa jo 22. maaliskuuta. Loppiaisen jälkeen alkaa puolueiden muutaman viikon mittainen ankara kilpajuoksu kevään vaaleihin. Kevään vaalien kannatusgalluppeja johtaa kirkkaasti kokoomus 24 % kannatuksellaan. SDP ja perussuomalaiset tulevat perässä 17-19 % hujakoilla, mutta keskusta on vajonnut ennätyksellisen alas, alle 10 kannatusprosenttiin joulukuun gallupeissa.

Suomen kolmen suurimman puolueen kannatus on säilynyt melko pitkään vakaana. SDP:n ja perussuomalaisten osalta tilanne on samanlainen kuin 2021. Selkein muutos on, että kokoomuksen kannatus on noussut selvästi.

Kun Ukrainan kriisi alkoi ja kansan mielipide kääntyi selkeästi Nato-jäsenyyden kannalle, on perinteisesti Nato-myönteinen puolue lisännyt suosiotaan.

Vuosi 2023 on Suomessa myös presidentinvaalivuosi. Presidentinvaalien 2024 vaalipäivä on jo tammikuussa, ja vaalikampanjat käydään syksyllä 2023.

Virkaa hoitavalle presidentti Sauli Niinistölle tulee perustuslain sallimat kaksi kautta täyteen. Ehdokkaita ei ole vielä virallisesti nimetty, mutta Niinistön paikkaa kärkkyy joukko tunnettuja politiikan konkareita.

Vuoden 2022 aikana tehdyissä kyselyissä presidenttikisan kärkeen ovat nousseet ulkoministeri Pekka Haavisto (vihreät), Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (keskusta) sekä yllätysnimenä Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Mika Aaltola.

Kymmenen kärkeen mahtuvat myös pääministeri Sanna Marin (sos.dem.), entinen ulkoministeri Alexander Stubb (kokoomus) sekä perussuomalaisten ex-puoluejohtaja Jussi Halla-aho.

 

TIETORUUTU: KIRJEÄÄNESTYS
Näissä vaaleissa ruotsinsuomalaiset voivat äänestää myös kirjeitse, mutta äänestysasiakirjat on erikseen tilattava Suomesta. Kirjeäänestyksen tilauspalvelu avattiin tiistaina – se löytyy nettiosoitteesta vaalit.fi. Kirjeitse äänestäminen on mahdollista aikaisintaan 2.3.2023, kun ehdokkaat ja heidän ehdokasnumeronsa vahvistetaan. Kirjeäänen tulee olla perillä äänestäjän oman koti- tai väestökirjanpitokunnan vaalilautakunnassa viimeistään 31.3.2023.