RS 1/23: 2023 är ett viktigt valår i Finland

2023 är valår i Finland. Under våren hålls ett riksdagsval den 2 april.

Förhandsröstningen börjar redan den 22 mars i röstningslokalerna i Finland och Sverige. Efter trettondagen inleder partierna en intensiv valkampanj som pågår i några veckor.

Enligt opinionsundersökningar leder Samlingspartiet stort med 24 % av rösterna. Andra platsen innehas av Socialdemokraterna och Sannfinländarna med ca 17–19 % var, medan Centern i december månads opinionsundersökningar halkat långt efter med mindre än 10 procent av rösterna.

Stödet för Finlands tre största partier har varit stabilt relativt länge. För Socialdemokraterna och Sannfinländarna är situationen oförändrad jämfört med 2021. Den tydligaste förändringen är det kraftigt ökade stödet för Samlingspartiet.

När Ukrainakrisen började och den allmänna opinionen svängde mot ett tydligt stöd för Natomedlemskap ökade Samlingspartiet som traditionellt varit positivt inställt till ett Natomedlemskap sin popularitet.

Även det finska presidentvalet pågår under 2023. Själva valet hålls i januari 2024, men valkampanjerna pågår redan under hösten 2023.

Den nuvarande presidenten Sauli Niinistö har innehaft posten i två mandatperioder, vilket enligt grundlagen är längsta tillåtna tid. Några kandidater har ännu inte nominerats officiellt, men ett antal välkända veteranpolitiker är ute efter att överta presidentposten.

Vid opinionsundersökningarna under 2022 har listorna toppats av utrikesminister Pekka Haavisto (de Gröna), Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn (C) och som överraskningsnamn Mika Aaltola som är chef för Utrikespolitiska institutet.

Bland de tio toppnamnen finns även statsminister Sanna Marin (S), f.d. utrikesminister Alexander Stubb (Samlingspartiet) och Sannfinländarnas tidigare partiledare Jussi Halla-aho.

 

Fakta om brevröstning
I det kommande riksdagsvalet har sverigefinnarna möjlighet att även rösta brevledes, men de måste i så fall beställa brevröstningshandlingar från Finland. Beställningstjänsten för brevröstningsmaterial öppnades på tisdag på webbadressen vaalit.fi. Brevröstning är möjlig tidigast 2.3.2023 när kandidaterna och deras kandidatnummer är fastställda. Brevrösterna ska vara framme hos valnämnden i hemkommunen eller folkbokföringskommunen i Finland senast 31.3.2023.