RS 08/20: Ett sverigefinskt OS-lag

Sommar-OS 2020 närmar sig. Tävlingarna arrangeras i Tokyo i Japan den 24 juli – 9 augusti. Toppidrottare från drygt 200 länder kommer att tävla i sammanlagt 300 grenar.

I det svenska OS-laget i Rio 2016 ingick ett halvt dussin sverigefinska idrottare.

Den mångsidiga löparbegåvningen Sarah Lahti som är svensk mästare på 10 000 meter tävlade framgångsrikt i Rio. Hon tränar som bäst intensivt inför OS i Tokyo. Denna 24-åriga Klippanbo tävlar för Hässelby SK.

Badmintonspelaren Henri Hurskainen ingick i det svenska OS-laget i såväl London 2012 som i Rio 2016. Han vann en silvermedalj i EM 2012. Han kommer inte att delta i OS i Tokyo eftersom en svår knäskada har hållit honom utanför tävlingsbanorna de senaste åren.

Landsvägscyklisten Sara Mustonen ingår i Sveriges absoluta cykelelit och har redan deltagit i två OS.

Mustonen tävlar framgångsrikt i såväl Sverige som i internationella tävlingar.

 

Seglaren Max Salminen som tillhör de svenska OS-hoppen har redan fått sin OS-biljett. Denne 30-årige Malmöbo stod för Sveriges enda OS-guld i London genom sin insats i starklassen och han tävlade framgångsrikt även i Rio.

 

Den sverigefinske diskusjätten Daniel Ståhl är ett av Sveriges största medaljhopp i Tokyo. Hans senaste framgång var en guldmedalj i friidrotts-VM i Doha 2019.

 

Uttagningarna till OS-laget pågår som bäst i både Sverige och Finland och spänningen ökar. Hittills har Max Salminen och Daniel Ståhl antagits i det svenska OS-laget. På vår tidnings sportsidor finns ytterligare information och analys om uttagningarna till sommar-OS i Tokyo.