RS 05/21: Det börjar hetta till inför Finlands nästa presidentval

I Finland pågår en ständig diskussion om vem som ska bli landets nästa president.

Presidentvalet är Finlands viktigaste val. Republikens president är det finska folkets förgrundsgestalt och även sverigefinländarnas president.

Innehavaren av presidentämbetet har goda möjligheter att även påverka det finska språkets minoritetsstatus i Sverige. Sverigefinländarna följer den finska presidentens förehavanden med stort intresse. De 120 000 finska medborgare som är bosatta i Sverige motsvarar antalet röstberättigade personer i en mindre valkrets vid det finska presidentvalet.

Finlands unga statsminister Sanna Marin (S) är för tillfället populärast i opinionsundersökningar när finländarna får frågan vem de skulle vilja se som landets nästa president.

Detta framgår av en opinionsundersökning som Yle Taloustutkimus genomförde 19–22.1. Av de tillfrågade uppgav 16 procent Marin som sitt förstahandsval.

Enligt undersökningen är populariteten för utrikesministern och veteranpolitikern Pekka Haavisto (De Gröna) på väg att dala.

Utöver Marin passerade Olli Rehn (C) som är chefdirektör för Finlands Bank Haavisto i opinionsundersökningen. Av de tillfrågade uppgav 11 procent Rehn som sin favorit medan Haavisto fick stöd av 9 procent av de svarande.

Centerns Olli Rehn var populärast bland personer över 50 år medan statsminister Sanna Marin var favorit i gruppen under 50 år.

Efter dessa tre kommer ett antal andra kandidater. Av de tillfrågade gav 6 procent sitt stöd till sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho. Lika många ställde sig bakom finansminister Matti Vanhanen C) och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Samlingspartiet).

Av de gamla partiordförandena stöddes Esko Aho (C) som var statsminister under 90-talets lågkonjunktur och samlingspartiets Alexander Stubb av 4 procent av de tillfrågade medan 2 procent ställde sig bakom EU-kommissarien Jutta Urpilainen.

Nästa presidentval hålls 2024. Några officiella kandidater har ännu inte utsetts men de tre som just nu är mest aktuella som efterträdare till den sittande presidenten Sauli Niinistö är Sanna Marin, Olli Rehn och Pekka Haavisto.