RS 05/20 MAD IN FINLAND

Vad hände när en grupp finska kvinnor som arbetade inom cirkuskonsten och turnerade i hela Europa fick hemlängtan? De skapade föreställningen Mad in Finland.

 

De skapade en humoristisk berättelse där ingredienserna bland annat består av bastu, brännvin, tango, idrottsfanatism, kärringkånk och andra traditionella finska fenomen till tonerna av Finlandiahymnen, Matti Nykänen och vinterkriget.

Dessa cirkuskonstnärer betraktar sin älskade finskhet utifrån med hjälp av nostalgi och klichéer.

I likhet med annan modern cirkuskonst innehåller föreställningen även mycket scenkonst.

I den fartfyllda föreställningen spelar dessa akrobater fiol, cello och andra orkesterinstrument samt byter om flera gånger och lockar med publiken bland annat i en finsk tango.

Gruppen Mad in Finland består av sju finskfödda cirkuskonstnärer som har lämnat Finland för att studera cirkuskonst i Frankrike och Sverige. De uppträder professionellt runt om i Europa och har en repertoar som även innehåller mycket annat än finsk humor.

De har uppträtt runt omkring i världen med denna föreställning på temat Finland sedan 2012 vid sammanlagt 100 tillfällen, men bara en gång i Finland.

Gruppen som består av Mirja Jauhiainen, Sanna Kopra, Stina Kopra, Heini Koskinen, Sanja Kosonen, Elice Abonce Muhonen och Lotta Paavilainen fick statspriset i cirkuskonst år 2015.

Mad in Finland: Subtobia, Albyvägen 38, Alby, Stockholm lö 15.2 kl. 16.00 och sö 16.2 kl. 16.00.