RS 04/21: Tv Finlandilla on pandemia-ajan yksinäisyydessä entistäkin suurempi rooli

TV Finland pitää yhä pintansa ja on erittäin suosittu media ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Kyseessä on Yleisradion ruotsinsuomalaisille TV1:n ja TV2:n ohjelmistosta kokoama koostekanava. Koronakriisin ja sosiaalisen eristäytymisen aikana tuttu ja turvallinen tv-kanava on saanut entistä tärkeämmän roolin monen elämässä.

Suur-Tukholman ja Mälarinlaakson alueella se on maksuton julkisen palvelun kanava. TV Finlandin lähetyksiä voi tällä alueella katsoa ilmaiseksi tavallista pöytäantennia tai kattoharava-antennia hyväksi käyttäen ja siihen kuuluu myös Ylen teksti-tv-palvelu.

Muualla Ruotsissa TV Finlandin ohjelmaa voi katsoa ainoastaan maksullisena palveluna kaupallisten kaapeli-tv-yhtiöiden, kuten Com Hemin kautta. Niiden tarjontaan sisältyvät myös Suomen YleTV1:n ja YleTV2-kanavat.

Mälarinlaakson ilmaislähetykset löytyvät tv-kanavapaikalta 84. Niiden toimiluvan haltija on Ruotsinsuomalaisten keskusliitto. TV Finlandin maalähetykset maksaa Ruotsin valtio, jonka budjetissa on varattu määrärahat kyseistä toimintaa varten ainakin vuoden 2022 loppuun.

Ruotsissa kaikkialla kuningaskunnassa ilmaiseksi katsottavia julkisen palvelun kanavia ovat Ruotsin SVT1, SVT2, SVT24, SVTBarnkanal, Kunskapskanal, TV4 ja TV6 – ja näiden lisäksi TV Finland, jonka ilmainen lähetys on nähtävillä vain Mälarinlaakson alueella.

Tasavertainen mahdollisuus nähdä suomenkielisiä tv-ohjelmia riippumatta siitä missä päin Ruotsia asuu, ei toteudu.

Ruotsin valtion budjetissa varat TV Finlandin lähetystoimintaan ovat jo valmiina, samoin Teracomin maa-antennit ja lähetystekniikka. Valtiovallan taholta olisi luonnollinen askel, että TV Finlandin ilmaislähetykset ulotettaisiin koko maahan –ruotsinsuomalaisen kansallisen vähemmistön julkisena palveluna.