RS 04/20: Eino Leinos exkvinnor

Författaren, poeten och journalisten Eino Leino (1878 Paltamo – 1926 Tusby) var en av centralgestalterna i det finska kulturlivet i 1900-talets början.

Det finska folket har tagit hans dikter till sina hjärtan decennium efter decennium. I sina djupsinniga strofer skildrar Leino människans sinne och svävande tankar.

Alla finländare har nog hört Vesa-Matti Loiris tolkningar av Leinos dikter. Två av de mest kända av låtarna är Lapin kesä och Nocturne.

Leino blev Finlands nationalskald och landets kanske mest älskade poet. Utöver sin poesi var han känd för sin bohemiska och alkoholdränkta livsstil samt sina otaliga kvinnor av vilka L. Onerva, Aino Kallas och sagoboksförfattaren Anni Swan var några. Leino var också gift flera gånger.

I april kan man se pjäsen ”Eino Leinon eksät – enemmän tai vähemmän muusina” (Eino Leinos exkvinnor – mer eller mindre som muser) på Uusi Teatteri i Stockholm. Pjäsen är en hejdlöst rolig och underfundig monolog vars manus är skrivet av skådespelaren Pinja Hahtola. Pjäsen har charmat åskådarna på finska sommarteatrar och den utsågs till vinnare i en riksomfattande monologtävling i Uleåborg 2019.

Föreställningen är regisserad av Seppo Honkonen. Den ena efter den andra av Eino Leinos utvalda som vill säga några väl valda ord om den hyllade poeten träder fram på scenen.

Även om föreställningen sprudlar av humor bjuds man mellan raderna även på tänkvärda insikter om jämställdheten, kvinnorollen och kvinnolivet. Pjäsen bjuder också på både information och insikter samt en tidsbild av det finska kulturlivet för hundra år sedan.

 

Eino Leinos exkvinnor – mer eller mindre som muser. Uusi Teatteri ons. 22.4 kl. 19, tors. 23.4 kl. 19. Teaterbesök från Finland. För vuxna.