RS 04/20: EINO LEINON EKSÄT – ENEMMÄN TAI VÄHEMMÄN MUUSINA

Kirjailija, runoilija, lehtimies Eino Leino ( 1878 Paltamo–1926 Tuusula) oli 1900-luvun alun suomalaisen kulttuurielämän keskeinen hahmo.

Hänen runonsa ovat vuosikymmenestä toiseen pysyneet Suomen kansan sydämissä. Suurten ajatusten runoilijan säkeissä vaihtelevat ihmisen mieli ja liikehtivät aatokset. Kaikki suomalaiset ovat kuulleet Vesa-Matti Loirin levyttämiä Leino-tulkintoja, joista Lapin kesä ja Nocturne lienevät kaksi tunnetuinta.

Kansallisrunoilijan asemaan noussut ja Suomen kenties rakastetuin runoilija oli riimiittelynsä lisäksi tunnettu boheemista ja kosteasta elämäntyylistään sekä lukuisista ihastuksistaan, joista L.Onerva ja Aino Kallas ovat tunnetuimpia, mutta joukkoon mahtuu myös liuta vihittyjä vaimoja ja monia tuttuja nimiä, kuten koko kansan satukuningatar Anni Swan.

Uusi Teatteri tuo huhtikuussa Tukholmaan”Eino Leinon eksät – enemmän tai vähemmän muusina ” –näytelmän. Se on näyttelijä Pinja Hahtolan käsikirjoittama hulvattoman hauska ja oivaltava monologinäytelmä, joka on hurmannut katsojat Suomen kesäteattereissa ja palkittiin parhaana esityksenä valtakunnallisessa monologikilpailussa Oulussa 2019.

Seppo Honkosen ohjaama esitys marssittaa nimensä mukaisesti lavalle koko joukon Eino Leinon sydämenvalittuja, joillla on painavaa sanottavaa kansakunnan kaapin päälle nostetusta runoilijasta. Vaikka esityksen tyylilaji on hersyvä huumori, rivien väliin kätkeytyy huomionarvoisia oivalluksia tasa-arvosta, naiseudesta ja elämästä ja myös rutkasti tietoa, ymmärrystä ja ajankuvaa suomalaisesta kulttuurielämästä sata vuotta sitten.

 

Eino Leinon eksät – enemmän tai vähemmän muusina. Uusi Teatteri ke 22.4. klo 19, to 23.4. klo 19. Teatterivierailu Suomesta. Aikuisille.