RS 03/19: Detta händer i början av året

Vi har framför oss många sverigefinska evenemang i början av året inom såväl kulturlivet som andra samhällsområden. Årets konstnär 2019 väljs även i år som ett samarbete mellan Suomi-Art och tidningen Ruotsin Suomalainen.

Tävlingen inleds under de närmaste veckorna. Detaljerade instruktioner finns att läsa i vår tidning inom en snar framtid.

 

Sverigefinländarna är ivriga körsångare. En ny kör är på gång i Stockholm. Den första samlingen hålls den 29 januari kl. 19.00 i matsalen på Sverigefinska skolan på Fridhemsplan.

 

En stor händelse inom underhållningsbranschen är Arja Saijonmaas deltagande i den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest den 2 februari. Saijonmaa är en erfaren eurovisionsdeltagare och var mycket nära att bli vald till Sveriges representant i den internationella tävlingen 1987. Vi kan således bereda oss på en överraskning av Arja även denna gång.

Besöken av stjärnartister från Finland fortsätter. Tangotolkaren Eino Grön som har en lång framgångsrik karriär bakom sig kommer även till Sverige under sin 80-årsjubileumsturné. Han uppträder i Kulturhuset i Finspång den 22 mars och i Konserthuset i Stockholm den 23 mars.

2019 är ett år med många jubileer. Först ut är Motala Finska Förening som firar sin 50-årsdag den 19 januari.

Sverigefinnarnas dag firas åter den 24 februari på olika håll i landet.

Årets huvudfest ordnas av Övertorneå kommun som Sverigefinska delegationen utsåg till årets sverigefinska kommun 2017 den 24 februari 2018. Motiveringen var bland annat att finska språket är ett levande språk i Övertorneå.

Det händer en hel del även inom sporten. Den 9–10 februari kommer de finska lejonen till Sverige för turneringen Beijer Hockey Games. Information om biljetter till turneringen och om andra stora sporthändelser finns på vår tidnings sportsidor.