RS 03/20: PYÖRITÄ PYÖRITÄ PELLAVAPÄÄTÄ

Estonia-teatterin kultakurkku, baritonilaulaja Georg Ots (1920–1975) oli sodanjälkeisessä Suomessa ehkä kaikkien aikojen tunnetuin virolainen.

Otsin ensilevytys Suomessa oli single Saarenmaan valssi/Kalastajan laulu vuonna 1957. Levy oli ilmestyessään sen ajan suosituimpia ja kilpaillen kärkipaikoista Olavi Virran levytysten kanssa.

Saarenmaan valssi on virolaisen Raimond Valgren sävellys, jonka alkuperäiset vironkieliset sanat ovat katkelma Debora Vaarandin runosta ”Talkoot Löönen suolla.” Talkootanssiaiset, joista runon teksti kertoo, pidettiin Valjalassa 9. kesäkuuta 1946.

Laulu kertoo neuvostosotilaasta, joka ihastuu ”pellavapäiseen” virolaisneitoon ja tanssii tämän kanssa – mutta ei saa tätä omakseen.

Pietarissa 21.3. 1920 syntynyt Georg Ots oli kymmenien roolien mies. Hänen perheensä muutti Viroon jo Otsin ollessa pieni lapsi. Suomessa Ots tunnetaan erityisesti iskelmistään, mutta hän teki myös muun muassa kymmeniä kuuluisia oopperarooleja ja esiintyi elokuvissa.

Ots oli ensimmäinen virolainen, joka pääsi laulamaan Moskovan kuuluun Bolshoi-teatteriin. Siellä hänen roolinsa oli Tshaikovskin Jevgenij Onedin, jota hän esitti useimmin urallaan. Otsin valovoimaisuudesta silloisessa Neuvostoliitossa kertoo se, että hän sai taiteilijana korkeimman, Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton kansantaiteilijan arvonimen.

Ots kuoli poskiontelosyöpään vain 55-vuotiaana. Kerrotaan, että hänen viimeisissä konserteissaan virolaiset itkivät, sillä he tiesivät, että samettiääninen baritoni ei eläisi enää kauan.

Ots on haudattu Tallinnan Metsäkalmistulle.